Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarfack: Varslen kom oväntat

/

– Neddragningen inom förbundet kom som en överraskning för många av de anställda.
Det säger Agneta Blücher, lärare på Wargentin och 2:e vice ordförande i Lärarförbundets fackklubb i Jämtlands gymnasieförbund.

Annons

Att det måste göras organisatoriska och personella förändringar den närmaste femårsperioden på grund av att elevunderlaget minskar är lärarna inställda på. Men inte varslet och att det blir 56 heltidsanställda färre inför hösten berättar hon.

– Jag tycker det här är olyckligt politiskt beslut. Ekonomin går upp och ned men jag tycker att eleverna ska få de bästa förutsättningarna inför framtiden. Det kanske är ännu viktigare i en lågkonjunktur, säger Agneta Blücher.

Hon tror dock inte att elevernas möjligheter att lära sig saker kommer att påverkas av personalminskningen.

– Inte i den här gången. Men lärarna kommer att få en mer pressad arbetssituation och vi kommer att kunna arbeta mindre med utveckling. Det kommer också bli mindre arrangemang och temadagar, som till exempel miljö och sex och samlevnad.

Förändringen innebär i viss mån också större elevgrupper.

– Det blir till exempel ett mindre utbud i individuellt val med fler elever i varje grupp. Det kanske också blir färre valmöjligheter av språk, säger Agneta Blücher.

Som fackligt engagerad har hon märkt av oro bland personalen efter varselbeskedet. Förutom de som måste lämna sina jobb leder varslet också till att vissa lärare måste byta program de undervisar på och i vissa fall även skola.

AgnetA Blücher undervisar i svenska och historia och delar arbetsrum med ytterligare fem lärare.

– Tre av sex kommer att flytta till en annan skola i höst. Men det varierar mycket på de olika skolorna och inom arbetslagen. På vissa ställen kommer det inte bli någon skillnad alls, säger Agneta Blücher.

Mer läsning

Annons