Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Lantbrukaren ansvarar för att formulären är rätt ifyllda

Fallet med det uteblivna EU-stödet till Smååkrans getgård har på länsstyrelsen handlagts av Bengt Svensson och Ingrid Gunnarsson, den senare tillförordnad chef för funktionen kring lantbruksstöd.

Annons

Det finns ett uppdaterat offentligt register över hur många djur som lantbrukaren har och där det framgår och bekräftas att Smååkrans getgård hela tiden haft samma storlek på sin besättning.

Svensson bekräftar att myndighetens inställning är att det är lantbrukaren som har ansvaret för att formulären är rätt ifyllda och hänvisar officiella uttalanden till Gunnarsson.

Ingrid Gunnarsson har varit inne i registren och undersökt saken och funnit att antalet djur mycket riktigt inte är ifyllt:

– Den som tog emot Ulla Bengtsson gjorde ett utdrag ur sin dator av det formulär som Ulla skulle underteckna som sin försäkran om korrekta uppgifter.

Att antalet djur inte var angivet på papperet noterades inte av Ulla, som undertecknade papperet med nu känt resultat.

– Vi informerar lantbrukarna att de kan komma till oss så att vi kan visa dem hur internet fungerar, men att de är de som är ansvariga, förklarar Ingrid Gunnarsson.

– Det är inte handläggarens ansvar att kolla att papperet är korrekt ifyllt.

– Med de fakta i målet som vi har i dag går det här med nuvarande regelverk inte att rätta till.

Ingrid Gunnarsson säger att det skulle gå att leta på nätet om siffran 66 getter verkligen varit ifylld på länsstyrelsen och det uppstått något fel i överföringen.

– Något försök att hitta ett sådant fel har inte gjorts av länsstyrelsen.

– Vi har inte hunnit ...

– Visst kan vi undersöka, men om vi inte hittar några fel finns det ingenting vi kan göra.

– Det går inte att i efterskott lägga in någonting i en ansökan, och vi begår tjänstefel om vi lägger in någonting som inte funnits i ansökan, oavsett vad som gällt tidigare år.

Till LT säger Ingrid Gunnarsson att hon tycker att Ulla Bengtsson skall överklaga till jordbruksverket.

– Det är möjligt att verket kan hitta ett skäl till att fallet skall kunna omprövas.

Mer läsning

Annons