Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länstrafikens bussar får trådlöst internet

Nästa år tar ett nytt bussbolag över länstrafikens landsortsturer i större delen av länet. Det är en av de största upphandlingar som länstrafiken har gjort och det nya blir bland annat trådlöst internet och klimatanläggningar på de flesta huvudlinjerna i länet.

Annons

Centrala Buss i Jämtland/Härjedalen AB vann kampen om busstrafiken i länet från juni nästa år och minst sex år framåt.

Av fem lagda anbud var det de som var mest fördelaktigt enligt länstrafiken som på måndagen tog beslutet att anta Centrala buss som därmed tar över efter KR Trafik – även det ett regionalt bussföretag.

Enligt länstrafiken är upphandlingen en av de största i länstrafikens historia.

– Denna upphandling är den kanske största som Länstrafiken gjort. Den ekonomiska omfattningen räknat på sex år plus möjlighet till förlängning i två år ligger nära 800 miljoner kronor, säger Thomas Hägg, ordförande i länstrafikens styrelse.

Kontraktet omfattar linjetrafik i nästan hela länet: Härjedalen, Berg, Bräcke, Krokom Strömsund samt Östersund (landsbygdstrafik).

Vissa mervärden finns med i avtalet – värt 95,7 miljoner per år, enligt länstrafiken.

– Prismässigt är vi mycket nöjda. Det innebär att vi får en förbättrad trafik till ungefär samma pris som idag. Trafiken kommer också att förbättras för våra resenärer med nya bussar och internet på de flesta stombussar. En utvecklad marknadsföring av trafiken och en stor del av trafiken som kommer att köras på förnyelsebara drivmedel; 50 procent för områden nära Östersund och 30 procent för områden längre ut i länet, säger Thomas Hägg.

Avtalet lovar bland annat:

Linjetrafik med buss i sex av länets kommuner med en sammanlagd körsträcka på 550 000 mil per år.

Genomsnittsålder för de 85 fordonen kommer vid trafikstart att vara 0,9 år.

Huvuddelen av fordonen kommer att få helt ny och enhetlig design.

Klimatanläggning i huvuddelen av stomlinjefordonen (syfte: ökad komfort ger ökat resande).

Redan vid utgången av 2010 kommer minst 20 procent av utförda mil att ske med förnyelsebara bränslen. Vid utgången av 2014 är kravet 30 till 50 procent fossilfritt.

Foto: Thomas Hejdenbäck

Mer läsning

Annons