Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill att 70 björnar skjuts

Länsstyrelsen i Jämtlands län tycker att 70 björnar ska få skjutas i länet i år, 35 stycken norr om E 14 och lika många söder om E 14.
Detta bedöms på sikt leda till en minskning av björnstammen i Strömsund och Härjedalens kommuner, som betraktas som björntäta.
Jakttiden föreslås vara mellan 21 augusti och 15 oktober.

Annons

I ett yttrande till Naturvårdsverket föreslår länsstyrelsen en tilldelning på 70 björnar.

Förslaget bygger på data från tidigare jaktuttag, historiska data och skyddsjakt på skadegörande björnar. Den regionala rovdjursgruppen har även inkommit med synpunkter.

Jägareförbundet Mitt Norrland anser att björnstammen ska minskas med 20 procent till 750 individer under en femårsperiod och föreslår en tilldelning på 90 björnar per år under de fem åren. Jägarnas Riksförbund vill ha avskjutning på hela 100 björnar, dessutom tycker de att man även ska få skjuta honor med ungar förutsatt att ungarna skjuts först.

Svenska Rovdjursföreningen däremot, föreslår en tilldelning på 50 björnar, vilket motsvarar tillväxten av björn i länet.

Antalet rapporter om observationer av björn har varit få under våren. Bara tre av rapporterna har lett till åtgärder från länsstyrelsen och inga björnar har fällts. Länsstyrelsen anser också att människors rädsla för björn i första hand ska lösas genom kommunikation och information om björnarnas beteende.

Jakt med drivande hundar och åteljakt föreslås även i fortsättningen vara förbjudet, något som Jägarnas Riksförbund vill ska bli tillåtet. Även jakt på honor med årsungar tycker Länsstyrelsen av etiska skäl skall vara förbjudet.

Naturvårdsverket kommer att fatta sitt beslut om årets björnjakt i slutet av juni.

Mer läsning

Annons