Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Vi kan inte inventera tidigare

Beslutet om ripjakten kom försent, hävdar många LT talat med. Men riporna kan inte räknas förrän i augusti, annars blir det inte korrekt, svarar länsstyrelsen.

Annons

LT har i olika artiklar berättat om höstens ripjakt och de reaktioner som blivit sedan länsstyrelsen i år valde att avlysa jakten i länet, med undantag för Tossåsens sameby. Detta med hänsyn till det lilla antal ripor som finns i år.

Senast i måndags berättade LT om besvikna jaktarrangörer som ansåg att länsstyrelsens sena beslut fått stora ekonomiska konsekvenser för dem.

Men länsstyrelsen ger svar på tal. Jens Andersson, jakthandläggare på statens renbetesfjäll förklarar att tidpunkten för beslutet enbart beror på biologiska skäl.

– Vi jobbar verkligen för att ta fram de bästa besluten, säger han.

För att få fram korrekta siffror över hur många ripor som finns på fjället är augusti den bästa tidpunkten att räkna dem.

– Räknar vi i juni eller juli så kan vi visst få fram ett värde, men då kommer det hinna hända mycket fram till jakten. Många kycklingar kan bli uppätna bland annat och resultatet blir värdelöst, säger Jens Andersson.

Därför har länsstyrelsen och Foma-vilt vid Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans beslutat att inventeringen ska pågå de två första helgerna i augusti.

Resultaten lämnas in via dator sent på sista söndagskvällen.

– Sedan sammanställer vi resultatet så fort som möjligt, säger Jens Andersson.

Han vet att många jägare har förståelse för deras beslut, men ställer sig lite frågande till de näringsidkare som utvecklar en hel näring där man vet att jakten kan begränsas.

– Den frågan borde börja diskuteras för vi fattar ju inte de här besluten på pin ki för dem.

Mer läsning

Annons