Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen tar ekonomisk risk med hantering av Interreg

Länsstyrelsen i Jämtlands län ansvarar för EU-programmet Interreg Sverige-Norge. Men myndigheten får ta av den egna budgeten för att sköta hanteringen. Endast en fjärdedel av kostnaderna täcks av staten.

Annons

EU:s projektstöd är många gånger höjda till skyarna. Norrlands inland får så mycket tillbaka brukar det heta. I interregprogrammet finns 314 EU-miljoner att söka, det plus lika mycket offentlig finansiering ger en hel del pengar till olika utvecklingsprojekt.

Länsstyrelsen i Jämtland har huvudansvaret för administrationen av programmet, men pengarna de får för att sköta tillsynen räcker inte till.

– I dagsläget handlar det om cirka 90 projekt. Vi har förbrukat cirka 43 procent av budgeten, säger Anita Sandell, programchef för interregprogrammet.

Länsstyrelsen handlägger ansökningar, fattar beslut, ansvarar för utbetalning av medel och ansvarar för information.

– Vi sköter också kontrollen i regionen i Sverige, från Jämtland till Bohuslän, säger Anita Sandell.

Funktionen som sköter programmet på länsstyrelsen utgörs av sex heltidstjänster. Av det är 1,6 tjänster avsatta för att kontrollera bland annat att medlen som de nuvarande 90 projekten får användas på rätt sätt.

– Det är ett stort område och vi hinner med, men vi har inte ekonomisk täckning för de 1,6 tjänster som ska sköta kontrollerna, säger Anita Sandell.

2007 startade en ny programperiod för EU-projekt, det gäller fram till 2013. I och med det fick länsstyrelsen i Jämtlands län ansvaret för programmet Interreg Sverige- Norge, ett gränsöverskridande samarbete som ska bidra till tillväxt i gränsregionen. Området, som länsstyrelsen ansvarar för, stäcker sig från Jämtlands län ned till Bohuslän. Norgeområdet som är med, från Tröndelag till Östfold fylke, sköts av norsk myndighet.

I föregående programperiod hade respektive länsstyrelse hand om sitt eget län.

Länsstyrelsen har uppdraget av EU-kommissionen att genomföra programmet, men pengarna från näringsdepartementet räcker inte till.

– I förlängningen innebär det att andra verksamheter inom länsstyrelsen kommer att bli lidande, säger Anita Sandell.

Mer läsning

Annons