Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Kan bli stora begränsningar i årets ripjakt

/
  • Ripa är en sällsynthet  i fjällen i dessa tider. Inventerarna rapporterar dålig tillgång i hela fjällkedjan och på tisdag bestämmer sig länsstyrelsen vilka begränsningar det blir.

Länsstyrelserna i de tre fjällänen hade i går ett gemensamt möte där de gick igenom det insamlade materialet från årets rip-inventering. Hur stora begränsningar det blir av ripjakten beslutas på tisdag, den 18 augusti.

Annons

Småviltsjakten börjar den 25 augusti.

Men länsstyrelsen kan ännu inte meddela jägarna hur jakten kommer att påverkas av den låga tillgången av ripa och att årets föryngringar har nått väldigt låga nivåer.

Under de senaste veckorna har frivilliga hjälpt till med ripinventering och i går, fredag, var sista dagen för inrapportering.

Det senaste resultatet från Flatruet i Härjedalen visar att det är färre ripor i området än normalt. Länsstyrelsen vill förvarna jägarna om att det kan leda till mycket kraftiga begränsningar av jakt på renbetesfjällen.

Som LT tidigare berättat var också resultat efter inventeringen i Tossåsen i Bergs kommun nedslående. Redan för två veckor sedan sa Jens Andersson, fiske- och jaktansvarig vid länsstyrelsen i Jämtland, att det skullebli begränsningar av jakten. Han visste bara inte hur stora de skulle bli.

Länsstyrelsen var orolig över riptillgången redan innan inventeringen påbörjades. Det preliminära inventeringsresultatet från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i slutet av juli pekade på dålig tillgång av ripa i hela fjällkedjan.

Förra årets inventering visade också på dålig föryngring och att många kycklingar var väldigt små. Anledningen var brist på sork och att rävarna därför angrep ripkycklingar i stället. Redan i fjol var det jaktbegräsning på vissa ställen i Jämtland.

Mer läsning

Annons