Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen får kritik om drogbeslut

/
  • Stephen Jerand, Robert Uitto och Maria Söderberg ogillar läns­styrelsens beslut om att inrätta en tjänst som drogsamordnare.

Länsstyrelsen i Jämtland får kritik från bland annat polisen och landstinget för ett beslut som de tror kan skada samarbetet kring drogförebyggande i länet.

Annons

Kritiken gäller ett beslut där länsstyrelsen har valt att inrätta en tjänst där en person från och med 2010 ska agera samordnare för det drogförebyggande arbetet i länet.

Beslutet ogillas av flera tunga namn i länet. Kritiken kommer bland annat från länspolismästaren Stephen Jerand, landstingsrådet Robert Uitto och Maria Söderberg som är kommunförbundets ordförande i länet. De tre anser att länsstyrelsen håller på att förstöra ett samarbete som byggts upp under flera år då samordnaren varit placerad på landstinget.

I en skrivelse till länsstyrelsen lyfter de tre makthavarna fram det faktum att länsstyrelsen verkar vara på väg att bygga upp en parallell verksamhet kring det drogförebyggande arbetet i stället för att som tidigare ingå i det breda samarbetet med de andra parterna.

De skriver också att lässtyrelsen framfört planer på att helt ta över all samordning för mobiliseringen mot alkohol och droger i länet.

Kjell Brickman är chef på länsstyrelsens enhet för social tillsyn. Han säger att länsstyrelsen inte alls är på väg att ta över mobiliseringen mot alkohol och droger i länet och förstår inte var den uppgiften kommer ifrån. Däremot är det korrekt att länsstyrelsen från och med 2010 inrättar en heltidstjänst för samordningen av det drogförebyggande arbetet.

– Den sociala tillsynen försvinner från länsstyrelsen till Socialstyrelsen från och med 2010 och då kommer det att finnas mindre resurser för det förebyggande arbetet hos oss.

– För att kunna samordna de små resurser vi har för social tillsyn så blir det en viktig bit att tillgodogöra oss de pengar vi får för länssamordning, förklarar han och tillägger att det i dagsläget bara är i Jämtlands och Hallands län där samordningen inte ligger under länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons