Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten: Okej med tobaksförbud

Tobaksförbudet som gäller politiker och anställda inom Östersunds kommun tas inte upp av länsrätten. Politikern Mats El Kott, fp, får därmed inget gehör för sitt påstående att förbudet är ett övertramp.

Annons

Från och med årsskiftet råder ett tobaksförbud för de som är anställda av Östersunds kommun. Förbudet gäller under arbetstid och omfattar även förtroendevalda politiker.

Beslutet är ett led i kommunens strävan att skapa en tobaksfri arbetsmiljö och på så sätt förbättra hälsan hos de anställda. Den som vill får snusa eller röka på sin lunchrast men inte på kortare pauser som till exempel fikaraster.

Kommunpolitikern Mats El Kott anser att beslutet är ett övertramp. Enligt hans mening så är det inte upp till Östersunds kommun att besluta om hur de förtroendevalda politikerna ska leva sina liv.

– Det kan verka bra att göra en sådan här sak men den här typen av beslut ligger utanför vad en kommun ska hålla på med, sade han i en kommentar när han överklagade beslutet till länsrätten i Jämtlands län tidigare i år.

En majoritet av politikerna i kommunstyrelsens anser däremot att det är rimligt att ett tobaksförbud som gäller för de anställda även omfattar de politiker som arbetar i kommunen.

I slutet av maj kom länsrätten med sitt utlåtande. I sitt beslut skriver länsrätten att kommunens tobaksförbud rör så kallade interna förhållanden och att rätten därmed inte kan ta upp ärendet för prövning.

Mer läsning

Annons