Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten gör klart inför flytten till kusten

15 februari nästa år läggs länsrätten i Östersund ned. Nyordningen innebär både för- och nackdelar tror Göran Ingebrand, chef på länsrätten i Östersund.

Annons

På länsrätten i Östersund gör de klart för stängning.

– Vi försöker avsluta så många mål som möjligt och prioriterar muntliga förhandlingar samt förbereder att flytta mål till Härnösand. Det är också en hel del praktiskt i och med att personal ska sluta, säger Göran Ingebrand.

Av personalstyrkan i Östersund är det endast en av notarierna som följer med i flytten. Två domare ska gå i pension men sex personer har sagts upp.

Förändringen innebär en rationalisering och antalet tjänster som nu finns i Östersund kommer totalt sett att bli färre efter att Förvaltningsrätten i Härnösand tagit över.

– Vi har emotsatt oss förändringen bland annat på grund av att det är stora avstånd här, säger Göran Ingebrand.

Men han ser också klara fördelar med större enheter.

– Rent arbetsmässigt blir det fördelar i och med att det blir möjligt med specialisering och förhoppningsvis en effektivare handläggning av ärenden, säger Göran Ingebrand.

Flera mindre länsrätter, bland annat länsrätten i länet, har haft problem att hinna med och människor har fått vänta på att målen ska tas up.

– Med specialiseringen och en effektivare handläggning blir det förmodligen bättre, säger Göran Ingebrand.

Men för länsborna innebär förändringen sämre service och mindre tillgänglighet.

– De flesta av målen vi hanterar sker genom skriftväxling. Men de muntliga förhandlingarna har faktiskt ökat, fler begär muntig förhandling. Det är en konsekvens av influenser från europarättsregler, säger Göran Ingebrand.

Cirka 1000 mål hanteras i länsrättens system varje år. Cirka 15 procent av dem är muntliga. Enligt Ingebrand är ofta socialförsäkringsmål muntliga, de är mål som vanligtvis Försäkringskassan är inblandad i.

– 2005 och 2006 ökade den typen av mål men 2008 gick de ned. I år har de gått upp lite igen, men inte så mycket vi hade trott utifrån att det är lågkonjunktur.

En klar försämring för länsborna är att de inte, efter 15 februari, kan komma in och bara fråga sådant de undrar över, titta i akter, bland annat, säger Göran Ingebrand.

Mer läsning

Annons