Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspolisen bra på att ta DNA-prov på misstänkta

/
  • ”Jämtlands län är bland de bästa polismyndigheterna i landet på att topsa”, säger Per Handspik, kriminaltekniker i Östersund. Foto: jens stenman

Jämtlandspolisen är duktig på att ta salivprover, så kallad topsning, på misstänkta brottslingar. Under fjolåret gjordes 481 topsningar i länet.

Annons

Sedan årsskiftet 2006 kan polisen topsa alla som är skäligen misstänkta för ett brott som har fängelse i straffskalan. Då gjordes en lagändring som medförde att polisen kan ta sådana prover rutinmässigt.

– Jämtlands län är bland de bästa polismyndigheterna i landet på att topsa, säger Per Handspik, kriminaltekniker i Östersund.

I fjol gjordes 481 topsningar i länet.

– Men bättre kan vi alltid bli, säger Per Handspik.

För en tid sedan presenterade Rikspolisstyrelsen en rapport där det konstaterades att fler polismyndigheter i landet kan bli bättre på att utnyttja möjligheten som den nya lagstiftningen gett.

Bristande kunskap och insikter om lagstiftningen, rutiner och system för vägledning och uppföljning och att inte alla polismyndigheter i landet har aktuella och tydliga föreskrifter om hur provtagningen ska genomföras är några av orsakerna till att det inte tas så många prover som det skulle kunna göras.

I och med lagändringen konstaterade Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att de har kapacitet att ta emot 50 000 prover varje år. Antalet inkomna prov har blivit fler och fler sedan lagändringen gjordes och i fjol lämnades 34 747 prover in till SKL.

Varför Jämtlands läns polismyndighet ligger bra till i salivprovs- statistiken har Per Handspik ett enkelt svar på.

– Det är en informationsfråga. Och det är enkelt att genomföra, det finns ett kit för topsning, säger han.

– Det är framförallt ordnings- polisen som genomför topsningarna och de har fått utbildning i det, säger Per Handspik.

Rikspolisstyrelsen är ändå ganska nöjd med antalet DNA-prover som tas i landet. Till TT säger polisöverintendent Tommy Sundlén att med tanke på att lagen är ganska ny och att cirka 35 000 prover togs i fjol så ser det ganska bra ut. ”Vi är på rätt väg och det kommer att tas fler prover”, säger han.

Rikspolisstyrelsen har dock föreslagit en rad åtgärder för att för att öka provtagningen generellt i landet. Det handlar till exempel om utbildning, information och återkoppling till personalen om vad deras insatser lett till.

Mer läsning

Annons