Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspappor näst bäst i landet på att tillbringa tid med barnen

/
  • Johan Hedenström och Hanna Källman har inte gjort någon stor diskussion av hur föräldraledigheten ska delas. Med sonen Viktor, 3 år, var Hanna hemma två år och Johan i tre månader. ”Men med Vera vill jag vara hemma mer, så jag planerar att vara hemma i sex månader”, säger Johan.

Länets pappor verkar gilla att umgås med sina barn. De är näst bäst i landet på att ta ut pappadagar.

Annons

Det är fackförbundet TCO som har sammanställt statistiken över landets föräldrar och hur de valde att ta ut föräldraledighet under 2008. Även om kvinnorna fortfarande är de som tar ut mest tid med sina barn, så börjar papporna ta för sig allt mer.

Papporna som väljer att ta ut föräldraledighet tar ut fler dagar än de gjorde året innan. De jämtländska papporna är enligt sammanställningen måna om att vara med sina barn. Återigen placerar de sig på andra plats i pappaindex-listan. Papporna i Västerbotten är återigen mest benägna att ta ut barnledighet.

Och går man in och tittar på kommuner så är det Strömsund som utmärker sig allra bäst. 2007 toppade de listan för hela Sverige, under 2008 kom de på 12:e plats. Härjedalen dök upp som näst bästa jämtländska kommun, på 19:e plats.

När LT gör en snabb sväng på gågatan i Östersund drar flera pappor runt på barnvagnar. Och utflyttade länsbon Johan Hedenström, som bor med familjen i Stockholm, bär sex månader gamla Vera i famnen.

– Med Vera planerar jag att vara hemma själv i sex månader från årsskiftet. Det ska bli jätteroligt, säger han och får ett uppmuntrande skratt från dottern.

När sonen Viktor, tre år, var liten var han hemma under tre månader. Men då var även sambon Hanna Källman hemma. Exakt hur fördelningen av föräldradagarna skulle delas upp mellan dem har de inte gjort någon diskussion av. Men Hanna har varit hemma mer än Johan.

– Nu kände jag att jag ville vara hemma mer och vara hemma själv, säger Johan. Men det viktigaste är att man finns där för barnen hela tiden oavsett om man är hemma eller inte, anser de båda.

TCO:s pappaindex mäter både hur många som är män av dem som tar ut föräldraledighet och hur många dagar de tar ut. Sammanställningen har gjorts sedan 1999 och under den tiden har papporna förbättrat sitt uttag av föräldradagar markant, indextalet har gått från 16,7 till 37,8.

Mer läsning

Annons