Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsborna tycker om lodjuret

/
  • Enligt en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet så är lodjuret det populäraste rovdjuret bland länets invånare. 37 procent tycker också att antalet björnar bör minskas. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX
  • Klicka på bilden för att få den större. Grafik: Kjell Nilsson-Mäki

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har gjort en undersökning om vad Svenskar tycker om rovdjur. Undersökningen visar att en majoritet av länsborna generellt gillar rovdjur och lodjuret är det mest populära.

Annons

Lodjuret är det rovdjur som de som deltagit i undersökningen gillar allra bäst, så var det också i den undersökning som gjordes 2004. Sedan följer björn, järv och varg.

SLU konstaterar att attityden till rovdjuren varit relativt stabil mellan 2004 och 2009. Undantaget är björn som minskat i popularitet.

De flesta tillfrågade anser generellt att riksdagens antalsmål, hur många rovdjur av de olika arterna de ska finnas i landet, är bra, men åsikterna om det varierar runt om i landets kommuner. 37 procent av länsborna tycker dock att antalet björnar bör minskas.

I en jämförelse med motsvarande studie som gjordes 2004 är attityderna till rovdjuren i Jämtlands län ganska stabilt, förutom när det gäller just björn. Björnen som tidigare var det mest populära rovdjuret i länet börjar nu närma sig samma siffror som för vargen, det minst populära.

Sammantaget visar undersökningen att flertalet av de som besvarat undersökningen gillar att rovdjuren finns i den svenska faunan. Ungefär två tredjedelar uppger att de gillar vart och ett av de fyra stora rovdjuren.

Men det är stora skillnader mellan stad och land. I Stockholms län är det mer än 80 procent som uppger att de gillar rovdjuren. I rovdjurslänen är det betydligt färre, runt 60 procent.

Mer läsning

Annons