Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsborna måste spara energi för att klara klimatförändringarna

/
  • ”Trafiken står för största delen utsläpp i vårt län”, säger Ingela Brandén, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jämtland.

Länsborna måste börja spara energi. Det handlar om att släcka lampor, få bort elvärmen och tänka på vad för slags varor man köper.

– Det handlar om att titta på förpackningar, hur långt jag åker och om varorna kommer från andra sidan jordklotet.

Annons

Det säger Ingela Brandén, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jämtland.

– Som privatperson måste man tänka på effektivisering även hemma, nu säger jag inte att vi ska sluta äta apelsiner bara för de kommer någon annanstans från. Men hur mycket varmvatten använder du när du duschar, och hur reser du? I vårt län är det lite komplicerat eftersom många är bilberoende och så kommer det att vara, men vi har en gammal bilpark också.

Ingela Brandén menar att allt hänger ihop. Här kommer samhällsplaneringen in liksom företagen. Det hjälper inte att man som person gör något, det måste till en långsiktig planering för att samlas kring frågorna.

Hur krisigt är det då i vårt län?

– Det är väldigt illa, nu kan det låta flummigt men det är en global fråga hur vi än ser på det. Det är ingenting som länet löser eller som vi avsäger oss från för att vi har så mycket vattenkraft som vi exporterar merparten av och bidrar till andra län och resten av världen.

– Vi är ganska duktiga, vi har fått bort det mesta av oljan men fortfarande använder vi relativt mycket el per person fast vi inte har så stora industrier.

När det gäller transportsidan är det ett problem. Men även om vi skulle sluta att köra bil helt i det här länet och vi skulle ta bort lastbilstrafiken som går härigenom skulle utsläppen nationellt sätt inte minska särskilt mycket, menar Ingela Brandén.

– Däremot är det ett problem om vi ser till vad vi har för utsläpp i vårt län, då är det trafiken som står för den största delen.

Nu har Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten beviljats två miljoner av Energimyndigheten. De ska användas för att satsa på samverkan i den nödvändiga energiomställningen.

”Samarbetet kring energiomställningen ska vidga marknaderna, skapa fler arbetstillfällen och förbättra lönsamheten i de företag som berörs. Dessutom ska utbyte av kunskap i nya eller stärkta nätverk ske i de fyra nordligaste länen”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Hela norra Sverige ska nu enas om vad de ska kunna dela med sig till övriga landet, säger Ingela Brandén vidare. Genom samarbetet ska vi också uppvakta regering och riksdag för att lyfta det vi anser vara viktigt.

Mer läsning

Annons