Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsbor lurade i näthandel

Flera länsbor drabbades av Kameraexpertens bedrägeri, nu har männen bakom bedrägeriet dömts.

Annons

De två männen bakom företaget Kameraexperten som sålt kameror och annan hemelektronik över internet dömdes i måndags till tre respektive fem års fängelse för medhjälp till grovt bedrägeri och grovt bedrägeri. Nästan 300 personer har polisanmält företaget efter att ha beställt och förskottsbetalat varor som aldrig levererats.

I slutet av år 2008 inför julhandeln utökade Kameraexperten sitt utbud av varor, så att det omfattade flera typer av hemelektronik som datorer, TV-apparater, dvd-spelare med mera. Priserna var enligt webbsidan sänkta och mycket förmånliga. Därefter började klagomål och polisanmälningar komma in. Kunder, som hade betalat i förskott, klagade över att varorna inte kom inom utlovad tid och sedan inte alls. De vände sig även till polisen när de inte längre fick kontakt med Kameraexperten. Den första polisanmälan är registrerad den 29 november 2008. Från mitten av december hopade sig polisanmälningar från hela landet. Bland de 300 anmälningarna återfinns flera länsbor som betalat i förskott för varor som aldrig dykt upp.

Enligt polisutredningen hade under de sista veckorna innan verksamheten stängdes drygt 18 miljoner kronor influtit till Kameraexperten medan det samma månad gjorts uttag med drygt 16 miljoner kronor.

Tingsrätten menar att det råder inga tvivel om att Kameraexperten har använts för att genomföra ett omfattande bedrägeri genom att konsumenter lockats att beställa varor till ett mycket lågt pris och betala för dessa i förskott för att sedan inte få någon leverans. Tingsrätten menar också att det är bevisat att konton tillhöriga Kameraexperten har tömts på betydande belopp till bankkonto utomlands samtidigt som verksamheten avvecklades och kundklagomålen strömmade in.

De två männen döms förutom till fängelse att solidariskt betala skadestånd till de nästan 300 målsäganden som drabbats då de betalat in pengar utan att få några varor.

Mer läsning

Annons