Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt till jämlikhet under julstöket

/
  • Anette Åsén, Svenstavik– Jag fixar allt under julen, förutom att vara jultomte. Jag börjar bli rätt trött på att det är så mycket som ska göras, så vi ska nog åka bort över jul nästa år. Foto: Ulrika Andersson
  • Berit Källgren, Odensala– Vi delar upp olika sysslor mellan oss. Förut var min man jultomte också, men vi skippar det nu när vi inte har några småbarn hemma.
  • Rune Börne, Östersund– Jag skulle nog säga att arbetsfördelningen är fifty fifty hemma hos oss på julen. Frugan lagar mat och bakar. Jag städar, köper julklappar och hjälper till med annat.
  • Hans Olofsson, Hammerdal– Jag gör allt själv eftersom jag bor själv. Nu är jag ute och handlar julklappar i sista minuten. På julafton åker jag runt till olika ställen för att träffa mina barn och mina föräldrar.
  • Göran Matzen, Sunne– Det är nog ganska jämställt hemma hos oss. Vi handlar julklappar tillsammans och delar upp det övriga pysslandet. I år blir det inte så mycket matlagning eftersom vi inte är hemma på julafton.

Enligt en ny undersökning är sysslorna under jul ojämnt fördelade mellan män och kvinnor.

Annons

Undersökningen visar att den föråldrade uppdelningen, där kvinnorna städar och lagar mat medan männen är jultomte, fortfarande är vanlig i svenska hem.

Resultatet av undersökningen visar att kvinnor tar mer ansvar för julplaneringen och julstöket än vad männen gör.

När det gäller julpyntningen uppger fyra av fem kvinnor att de tar hela ansvaret. Skillnaderna märks även i julstädningen som två tredjedelar av kvinnorna uppger att de står för själva.

Matlagningen är något mer jämlik, där anser 38 procent att de delar gemensamt på ansvaret, medan 35 procent av kvinnorna och 17 procent av männen säger att de själva har huvudansvaret.

Däremot är det oftast männen som iklär sig jultomtedräkten.

Novus Opinion har på uppdrag av TCO genomfört undersökningen under perioden 24-27 november, där 1 000 svenskar mellan 18-65 år deltog.

Mer läsning

Annons