Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre väntetider för ungdomar efter vattenläcka

/
  • Rivet tak, rivna väggar och borttagna möbler och stora torkfläktar är placerade i två rum på en av de våningar där ungdomsmottagningen vanligtvis huserar. Urica Reunanen, en av barnmorskorna, hoppas att det snabbt blir ordnat så att verksamheten kan fungera som vanligt igen.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Det är ett par veckors väntetid för ungdomarna vad gäller vissa ärenden till ungdomsmottagningen, att flera rum inte kan användas gör att de kan ta emot hälften av det antal de vanligtvis gör.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

En vattenläcka gör att ungdomsmottagningen i Östersund bara kan ta emot hälften så många ungdomar. En av två våningar hålls stängd på grund av läckaget.
– Det här behövde vi inte. Men vi ska göra allt för ungdomarna inte ska drabbas, säger Sara Grönlund Jonsson, kurator.

Annons

Vattenläckan upptäcktes torsdagen för två veckor sedan och mitten av förra veckan stängdes en av de två våningar som ungdomsmottagningen har på Törnstensgränd.

– Som tur är, eftersom det är sportlovsvecka, är det planerat färre besök eftersom flera som arbetar här är lediga, säger Ulrica Reunanen, barnmorska.

Ungdomar under 23 kan vända sig till ungdomsmottagningen för samtal om samlevnad, relationer, sexualitet, preventivmedel med mera. Där jobbar fem barnmorskor och två kuratorer plus att det är socialsekreterare, psykologer och även annan personal där emellanåt.

Det är ett hårt tryck på ungdomsmottagningen som redan före läckan hade väntetid. På grund av detta kan mottagningen ta emot hälften så många ungdomar varje dag, cirka 35 personer.

I två av rummen där det läckt vatten från taket har innertak och del av väggpanel rivits bort, flera byggfläktar står och dånar.

– Vi försökte använda rummen på övervåningen ändå, jag satt där och jobbade några timmar, men det går inte för det dånar så mycket, säger Susanne Högberg.

Det dånar också i rum i våningen under på grund av fläktarna.

Vad som orsakat läckan är inte klarlagt.

– Man har trott att snö på taket smält och runnit in och sedan frusit och ”lyft” taket berättar Susanne Högberg.

När LT är på besök ska Ulrica Reunanen och Sara Grönlund Jonsson sätta sig ned och planera för kommande vecka.

– Alla i personalen tar ju inte emot ungdomar hela tiden, nu verkar det ha löst sig med kontorsplats för dem som inte har mottagning i alla fall. Men vi måste titta igenom hur det ser ut nästa vecka, säger Ulrica Reunanen.

Kanske blir det bara ytterligare en vecka med inskränkningar, men det kan bli mer.

– Någon av dem som arbetar med att åtgärda problemet har sagt att det ska vara löst om någon vecka, men samtidigt så har någon annan sagt sex veckor, säger Susanne Högberg.

Mer läsning

Annons