Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa resor för socialt utsatta när länsrätten lämnar länet

/
  • En repris på den omfattande kritiken mot nedläggningen av häktet är under uppsegling när det gäller förslaget om att flytta länsrätten i Östersund till kusten. Foto: Lennart Öhd

Frågan om att flytta länsrätten till Sundsvall eller möjligen Härnösand är på väg mot ett avgörande skede. Efter en flytt får socialt utsatta personer i länet ställa in sig på att åka långt, i mål som exempelvis handlar om omhändertaganden.

Annons
– Slutligt beslut kan komma i mars-april månad, säger Göran Ingebrand, lagman för länsrätten och tingsrätten i Östersund.
– Det är sagt att varje länsrätt ska ha minst 6 000 mål. Det är avgörande. I den nya organisationen har man inte utgått från geografi och långa avstånd.
Förra veckan besökte Domstolsverkets expeditionschef och handläggare från justitiedepartementet länsrätten i Östersund, inför den fortsatta beredningen i regeringens samordningskansli.
Enligt länsrättsutredningen ska länsrätterna minskas från dagens 23 till tio stycken.
Att slå samman länsrätterna i Mittregionen innebär att avstånden ökar rejält för de som berörs av förhandlingar i Jämtland/Härjedalen.
Domstolsverket framhåller att förändringen skapar förutsättningar för en mer effektiv handläggning av målen och en högre kvalitet i den dömande verksamheten. På tio orter kan man lättare attrahera den personal som behövs för att hålla rätt kompetens. Frågan har varit uppe i riksdagen i samband med kritiska interpellationer.
– Att man blir tvungen att ta avståndet i beaktande när man vill göra sin röst hörd. Det innebär naturligtvis en fara för rättssäkerheten eftersom tillgängligheten kommer att försämras, enligt Marie Nordén s, riksdagsledamot från Jämtland.
Protester har på senare tid börjat droppa in i riksdagen även i form av motioner från andra orter i landet där länsrätter föreslås bli nedlagda.
"Att avstånden ökar till den statliga servicen är från ett medborgarperspektiv direkt negativt", skriver riksdagsman Ingemar Vänerlöv, kd, i en motion nu i oktober.
Riksdagsman Kenneth Johanson, c, är kritisk till utredningens antydningar om en bristande akademikerkompetens i mindre orter och skriver i sin motion: "Den nuvarande utvecklingen där statliga myndigheter utifrån ensidigt centralistiska perspektiv drar sig undan lokal närvaro och försämrar servicen till medborgarna utanför storstäderna kan inte accepteras och förtjänar all kritik."
Problemen med långa avstånd framhålls i ett remissvar från länsrätten i Jämtland.
– Det innebär effektivitetsförluster och borttappad arbetstid för domstolen att flytta den till Sundsvall med de avstånd som är till Östersund, säger Göran Ingebrand.
Förfarandet i länsrätten är i huvudsak skriftligt.
Men många mål måste genomföras i personlig närvaro. En gång i veckan brukar det vara förhandlingar på psykkliniken i Östersund i mål som handlar om psykvård.
– Förra året hade vi 190 mål i länsrätten i Östersund som krävde personlig närvaro av parterna. 74 av dessa handlade om psykisk vård. Och vid psykmål måste domarna åka till Östersund från Sundsvall om länsrätten placeras där, säger Göran Ingebrand.
– I länsrättsutredningen har föreslagits videokonferens som en möjlighet i mål som kräver personlig närvaro. Men idén har fått tummen ner av många som är skeptiska, konstaterar Göran Ingebrand som bedömer att det förslaget inte blir av.
Att personer med svår psykisk ohälsa ska ta del av en domstolsprocess på teveskärm riskerar att äventyra förhandlingarna. Det är vanligt med både röst- och synhallucinationer hos personer som i länsrätten döms till psykisk vård.
Vid beslut om vård av unga personer, enligt LVU, eller missbruksvård, enligt LVM, bestämmer domstolen om förhandlingen ska ske i Sundsvall eller Östersund.
Förra året förekom drygt 100 sådana mål i länsrätten i Östersund och det kommer att medföra resor till Sundsvall för de här klienterna i framtiden, enligt länsrättsutredningens förslag bedömer Göran Ingebrand.
J Det innebär effektivitetsförluster och borttappad arbetstid för domstolen att flytta den till Sundsvall med de avstånd som är till Östersund.
Göran Ingebrand,

Mer läsning

Annons