Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö när barnen skulle vaccineras

/
  • Treåriga Kajsa Viksten från Odensala fick ta sin allra första spruta i går. Trots att hon höll sig lugn innan det var dags för sprutan blev rädslan för att det skulle göra ont stor när det väl var dags. Pappa Matti tröstar.  Foto: ulrika andersson
  • Ville Rehnstedt, tre år från Torvalla by, väntar på sin tur. Han passar på att leka tillsammans med mamma Lina och storasyster Tove medan pappa håller platsen i kön.
  • För verksamhetsledaren Astrid Hedquist har de tre veckor sedan vaccineringen dragits igång varit hektisk. Den här veckan väntas mindre vaccin än förut levereras till Flextronics gamla lokaler i Odenskog.

Under måndagen var det dags för barn mellan tre och fem år att vaccinera sig mot den så kallade svininfluensan. Intresset i vaccinationslokalen i Odenskog var stort samtidigt som det finns mindre vaccin att tillgå den här veckan jämfört med innan.

Annons

Kön ringlar utanför gamla Flextronicshuset när det är dags för barn mellan tre och fem år att få sin vaccinationsspruta. Även föräldrar, gravida och riskgrupper vaccinerades. Än står det inte klart om barn under tre år, som inte tillhör någon riskgrupp, får vaccineras.

Väntetiden i kön var lång under måndagen. På förmiddagen fick personer som kommit för att ta vaccin vänta upp till en och en halv timme på sin tur. När dagen var över hade 1 500 personer vaccinerats.

– Den här veckan får vi mindre vaccin jämfört med hur det har sett ut de andra veckorna, säger Astrid Hedquist som är verksamhetsledare på vaccinationsmottagningen i Flextronics gamla lokaler.

Nu har tre veckor gått sedan de första personerna fick sin första dos och de har nu kommit tillbaka för att få den andra sprutan. Men det är inte säkert att alla får en andra spruta. Riktlinjerna säger att barn eller personer som tillhör en riskgrupp med ett nedsatt immunförsvar ska ha en andra dos.

– Alla friska vuxna måste vara snälla och vänta några veckor och släppa före de som verkligen behöver vaccinet, säger Astrid Hedquist.

I början av december räknar man med att kunna börja vaccinera länsbor i gruppen 19 år och äldre som inte tillhör någon riskgrupp.

Mer läsning

Annons