Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets skolelever får i sig ett 20-tal tillsatsämnen varje vecka

/

Enligt skollagen har alla elever i Sveriges grund- och gymnasieskolor rätt till gratis lunch under sin utbildning. Totalt kommer 15 procent av den mat som en elev stoppar i sig varje år från de svenska skolköken.

Men vad innehåller egentligen den skattefinansierade kost som vi varje dag serverar våra barn?

LT har valt att titta närmare på den lunch som serveras i de jämtländska skolorna – i dag kan du läsa om exakt vad länets elever fick på sina tallrikar under en vecka i början av oktober.

I morgon berättar vi vad eleverna själva tycker om innehållet i maten och hur kommunerna resonerar när de sätter ihop sina skolmatsedlar.

Annons

LT har granskat vad våra skolbarn fick på sina lunchtallrikar under en vecka i oktober. Granskningen visar att bland korven, wokköttet, smörgåsskinkan, fiskpinnarna och den övriga skolmaten gömmer sig också flera olika typer av tillsatsämnen.

I exempelvis den kycklingsoppa med tillbehör som tillagades i Krokoms största tillagningskök fanns sju tillsatser som fått ett E-nummer – däribland den omdiskuterade smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621). Glutamat är förbjudet i färdigproducerad barnmat och kan, enligt vissa forskare, ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettningar, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående.

Bräcke Folkets hus, som har ansvaret över skollunchen i Bräcke, serverade under samma vecka bland annat panerade fiskpanetter. Förutom emulgeringsmedlet E471 och förtjocknings- och stabiliseringsmedlet E415 innehöll fisken också det uppmärksammade färgämnet E110, som är en av de så kallade azofärgerna.

Innan Sverige gick med i EU fick ämnet bara användas i några få utvalda produkter, eftersom det i vissa studier framkallat överkänslighetsreaktioner. En statligt finansierad brittisk forskningsstudie har visat på samband mellan azofärgerna och hyperaktivitet hos barn.

Vissa forskare och journalister har den senaste tiden propagerat mot nästan alla typer tillsatser i livsmedel, men Livsmedelsverket menar att tillsatserna inte är farliga. Trots att det serveras mängder av tillsatsämnen i den jämtländska skolmaten behöver inte föräldrar och barn vara oroliga, anser Nils-Gunnar Ilbäck, professor vid Livsmedelsverket.

– För att ett E-nummer ska vara godkänt måste det vara till nytta för konsumenten eller så måste det finnas ett teknologiskt behov. Dessutom måste tillsatsen vara säker, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

– I vissa korvar, till exempel, kan det finnas ett teknologiskt behov av tillsatser för att konsumenten inte ska behöva äta korven med sked, fortsätter han.

Vissa ämnen bör man ändå vara extra försiktig med, tycker Nils-Gunnar Ilbäck. Azofärgerna, som alltså ingick i en fiskrätt i Bräcke, är ett sådant exempel.

– Det finns inga vetenskapliga studier som visar att Azofärgerna är farliga, men undersökningar visar att vissa personer kan vara överkänsliga. Azofärgämnen bör inte användas i livsmedel som vi äter mycket av.

Att Azofärgen E110 finns i jämtländska skolluncher kommenterar Nils-Gunnar Ilbäck så här:

– Ämnet är kosmetiskt. Och då kan man ju fråga sig om det uppfyller kraven på att ämnet ska vara till nytta för konsumenten eller att det finns ett teknologiskt behov. Syftet med tillsatsämnena är inte att de ska försköna maten på det här sättet.

Mer läsning

Annons