Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets poliser i täten med förenklade utredningar

Jämtlandspolisen ligger i topp bland landets polismyndigheter när det gäller att använda sig av förenklade utredningar vid mindre brott.

Annons

Totalt sett har Jämtlandspolisen använt sig av förenklat utredningsförfarande i drygt 22 procent av de brott som redovisats till åklagare under 2008.

Bara Skåne län redovisar en högre andel förenklade utredningar.

När det gäller tillgrepps- och skadegörelseärenden är andelen förenklade utredningar redovisade till åklagare högst i landet vid polismyndigheten i Jämtland: Drygt 31 procent.

Enligt Rikspolisstyrelsen finns det en betydande potential för andra polismyndigheter att öka tillämpningen av det förenklade utredningsförfarandet.

En majoritet av dessa ärenden skulle i så fall aldrig överföras till en kriminalavdelning eller motsvarande utredningsenhet där de binder upp personal i dag.

Syftet med ett förenklat utredningsförfarande är att spara tid och effektivisera utredningsprocessen.

Men skillnaderna mellan polismyndigheterna är stora. Och mellan raderna i Rikspolisstyrelsens inspektionsrapport kan man läsa att det inom en snar framtid finns goda skäl att vässa det här arbetet.

Under de närmaste åren kommer polisen att tillföras ett betydande antal nya poliser.

Vid halvårsskiftet 2010 ska antalet poliser uppgå till cirka 20 000.

Tanken med förstärkningen är att polisen ska bli synligare ute i samhället och verksamhetens resultat ska bli bättre.

Upplägget innebär att minst hälften av allt polisarbete ska ske i den yttre verksamheten.

I sammanhanget talas det om en förbättrad effektivitet och kvalitet i den brottsutredande verksamheten.

Enligt Rikspolisstyrelsen innebär det här att kravet på att producera fler brottsutredningar till stor del måste ske inom polisens yttre verksamhet.

– Det ska genom att fler brottsutredningar färdigställs i samband anmälningstillfället. I sådana fall bör det förenklade utredningsförfarandet tillämpas.

– Den traditionella brottsutredande verksamheten kan inte påräkna något nämnvärt resurstillskott, heter det i inspektions- rapporten.

I Skåne län genomförs procentuellt sett flest förenklade utredningar, medan minst andel genomförs i Uppsala med endast 1, 3 procent.

Mer läsning

Annons