Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets kommuner vill ha nationella riktlinjer

Generellt behöver länets kommuner bättre verktyg för att kunna planera för ett samhällsbyggande som håller även om klimatet förändras.

Annons

Nästan 70 procent av alla kommuner tycker att de har liten eller ingen tillgång till verktyg för att skapa lokala klimatscenarier att använda i samhällsplaneringen. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Kommuner och Landsting gjort där drygt 200 av landets och sex av länets kommuner svarat på frågor om klimatanpassningar i den fysiska planeringen.

För jämtlandskommunernas del uppger 80 procent av de svarande att de skulle behöva nationella riktlinjer för byggande för att kunna fatta beslut som är anpassade till ett i framtiden förändrat klimat. Fem av länets kommuner saknar också verktyg för att kunna göra egna kostnads- och nyttokalkyler för att kunna se hur en investering för ett mer robust och motståndskraftigt samhälle.

Engagemanget i att anpassa samhället till ett klimat i förändring är däremot stort i kommunerna, 90 procent av alla svarande anger att de arbetar med frågan. Däremot känner många kommuner att de saknar nationell vägledning, till exempel vid klimatanpassat byggande.

 

Mer läsning

Annons