Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets kommuner och landsting får drygt 136 miljoner i extra pengar

Länets kommuner och landsting får drygt 136 miljoner av staten för att klara krisen.

Totalt är det 10 miljarder som fördelas över landet.

Annons

– Regeringens besked att man ökar anslagen till kommunsektorn med ytterligare 10 miljarder inför 2010 är mycket glädjande, säger landstingsrådet Marianne Larm-Svensson (C) i ett pressmeddelande.

För landstinget i Jämtland innebär detta ett tillskott på 40,8 miljoner för 2010. För länets kommuner handlar det om totalt 95 miljoner kronor.

– Detta är en stor satsning som visar att regeringen har en tydlig ambition att både rädda välfärden och jobben.

Marianne Larm-Svensson menar att tillskottet kommer för att mildra effekterna av den ekonomiska krisen och för att se till att de så viktiga välfärdstjänsterna tryggas.

För Östersunds kommun innebär tillskottet att de klarar 2010 om inte skatteintäkterna sjunker ytterligare förstås.

– Det Innebär inte att vi ändrar några besparingar, säger kommunalrådet Jens Nilsson (S) i Östersund. Vi hade en budget med 102 miljoner i besparingar som går plus minus noll.

– Däremot gör tillskottet att det blir en budget till slut med god ekonomisk hushållning om inte skatteintäktsprognosen som vi får se oktober är mycket sämre.

Om skatteintäkterna ligger still blir det alltså 44,3 miljoner i rent plus för Östersunds kommun och då underlättar det, men det blir inga mindre besparingar.

– 2011 ser det hemskt ut och då har det inte aviserats några pengar, säger Jens Nilsson. De borde ha sagt att kommunerna skulle få ett tillskott under de närmaste tre åren, nu kommer vi att ha samma bekymmer inför 2011 års budget.

 

Mer läsning

Annons