Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets företagare skickar kravlista till Maud Olofsson

/
  • Åsa Bergström-Schahine, regionchef Företagarna i Jämtland Härjedalen, Per Åsling, riksdagsledamot samt Erika Hermansson och Bengt-Owe Palmgren från Företagarkommissionen. Foto: Lars-Eje LyrefeltKommundirektör Bengt Marsh.Foto: håkan luthman

När ett hundratal företagare i Jämtlands län fick säga sitt och lämna över en lista till Maud Olofsson tryckte de bland annat på att förenkla LAS, sänka arbetsgivaravgiften och ha en ny lag för kassaregister.

Annons

Företagarna Jämtland Härjedalen har tillsammans med riksdagsman Per Åsling bildat en Företagarkommission som gjort en kartläggning över vad som hämmar nya företag och småföretagare. De har intervjuat ett 100-tal företagare i Jämtlands län och fått fram cirka 40 punkter med upplevda hinder som de lämnade över till Maud Olofsson i fredags.

– Det innehåller förslag som regeringen bör tänka på i sitt regelförenklingsarbete. 99,2 procent av alla företag i Sverige har mindre än 49 anställda och då måste politikers och myndigheters agerande ske utifrån småföretagarnas vardag, säger riksdagsledamot Per Åsling.

De flesta av punkterna har varit på tapeten i många, många år och är återkommande företagarfrågor. Bland dessa frågor är att företagarna vill förenkla LAS, sänka arbetsgivaravgiften och ha en ny lag för kassaregister. Bengt-Owe Palmgren, en av företagarna i Företagarkommissionen, säger att de som har den politiska makten sällan är egna företagare. Han tror att det kan vara därför arbetet med de här frågorna har gått så sakta.

Att en företagare med enskild firma får göra avdrag för friskvård för sina anställda men inte för sin egen friskvård fann många av de tillfrågade företagarna väldigt orättvist. De tyckte också att man kan lägga ner kommunal verksamhet som bättre skulle kunna utföras av företag, istället för att konkurrera med företagen. ROT-avdraget är välkomnat, men att allt administrativt krångel nu är lagd på företagaren är inte uppskattat.

Erika Hermansson, egen företagare i Företagarkommissionen berättar även att de vill få in entreprenörskapet i skolan. Där skulle man kunna skapa utbildningar med inriktning mot entreprenörskap och satsa ännu mer på UF, Unga Företagare.

– Ungdomarna måste få se att det finns möjligheter att till exempel starta eget företag. Vi anser att den inriktning som nu signalerats av regeringen om lättnader i vissa teoretiska ämnen är helt rätt för yrkesutbildningarna, säger hon.

Mer läsning

Annons