Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets företag är inga stora miljöbovar

/
  • ACB Laminat har så här långt tillhört de företag i länet som släppt ut mest koldioxid. Foto: Ulrika Andersson

29 000 ton koldioxid – så mycket släppte Jämtkrafts kraftvärmeverk i Östersund ut i atmosfären under 2008. Men ska man prata växthusgaser och miljö finns det värre bovar i landet.

Annons

I länet är det bara Jämtkrafts kraftvärmeverk och ACB Laminat som finns med i Naturvårdsverkets så kallade utsläppshandelssystem. Det är en lista över de svenska företag som måste rapportera till staten hur mycket koldioxid som verksamheten släpper ut varje år.

Jämtkraft har flera kraftvärmeverk i Östersund som producerar både el, värme och varmvatten men kronan på verket, så att säga, är kraftvärmeverket i Lugnvik. Enbart den produktionen släppte under 2008 ut sammanlagt 23 000 ton koldioxid. Tillsammans med övriga kraftvärmeverk blir Jämtkrafts totala utsläpp 29 000 ton koldioxid.

Med ACB Laminats utsläpp under samma år blir siffran lite drygt 34 000 ton.Det motsvarar cirka 11 0000 kilometer med en bil som drar en liter bensin per mil eller nästan tre varv runt jorden.

Samtidigt finns det företag i landet som släpper ut bra mycket mer koldioxid än Jämtkraft och ACB Laminat i landet.

SSAB Oxelösund, Lulekraft och Preem Petroleum i Lysekil är de industrier inom detta utsläppshandelssystem som släpper ut mest koldioxid i Sverige. SSAB hamnade nästan på tre miljoner ton koldioxid förra året.

Många av de anläggningar som finns med i Naturvårdsverkets lista är kommunala fjärrvärmeverk.

Mer läsning

Annons