Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets 86-or sämst på att läsa vidare

Skillnaderna är stora mellan länen och kommunerna när det gäller hur många 21-åringar som väljer att studera vidare på högskolan.

Annons

Den lägsta andelen hade Jämtlands län där 21 procent av årskullen som föddes 1986 hade börjat studera 2007, visar en ny analys av Högskoleverket.

I topp ligger Uppsala och Stockholms län med 38 respektive 36 procent.

Variationerna mellan kommuner är ännu större. 69 procent av årskullen 2007 studerade vidare i Danderyds kommun, vilket är högst i landet.

Strömsunds kommun ligger högst i Jämtland med nästan 32 procent, i Östersund är det 22, 5 procent av 21-åringarna som studerar på högskola. Bergs kommun har lägst antal i länet med drygt 7 procent vilket också är en av de lägsta siffrorna i landet.

23 procent av 21-åringarna i Härjedalen studerar vidare på högskola och andelen kvinnor är dubbelt så hög jämfört med männen i den åldern.

I samtliga kommuner utom i Ragunda är det fler unga kvinnor är unga män som studerar vidare i den här åldern.

Vid 24 års ålder stiger siffrorna en hel del över hela länet. Drygt 44 procent av ungdomarna i Östersunds kommun har då gått vidare till studier på högskola. Även i Åre, Bräcke och Krokoms kommuner var siffrorna över 40 procent för åldersgruppen 24 år.

I både Åre och Östersund fortsätter över hälften av kvinnorna i den åldern och i så är nästan läget i Bräcke också.

 

Mer läsning

Annons