Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet har missat föräldradagar för 10,4 miljoner

Föräldradagar för ett värde av en miljard kronor frös inne i fjol. I Jämtland handlar det om 17 dagar per barn som inte togs ut och det motsvarar 10,4 miljoner kronor.

Annons
Svenska föräldrar tar ut långt ifrån alla sina föräldradagar. I fjol handlade det om 85 000 barns föräldrar som inte tog ut de dagar som de har rätt till enligt föräldraförsäkringen.
De 17 dagar i Jämtland som förblir outnyttjade när försäkringen förfaller vid barnets åttaårsdag är lägre än rikssnittet på 21 dagar.
– Men trenden är att dagarna blir fler både i Jämtland och riket, säger försäkringsutvecklare Niklas Löfgren.
Försäkringskassan har försökt lista ut vad det kan bero på.
– Vi har gjort en undersökning där resultatet kan sammanfattas som "mamma vet bäst". Vi såg att kunskapsnivån om föräldra- försäkringen är lägre bland papporna än mammorna. Papporna tror att de har 30 eller 60 dagar att ta ut, säger Niklas Löfgren.
De 30 eller 60 dagar som papporna syftar på har kallats pappa- dagar i debatten, men kan lika gärna kallas mammadagar. Meningen är att varje förälder ska ta hälften var av de 480 dagarna som varje barns föräldrar har rätt till, men man har rätt att föra över alla dagar på sin partner utom de 60 individuella dagarna. Det var 1995 som en regel infördes att 30 dagar är personliga för varje förälder, och från 2002 utökades det till 60 dagar. Undantaget är när en förälder har ensam vårdnad och då får alla dagar själv.
– Det skäl som de flesta angett till att dagarna inte tas ut är att de vill spara några dagar till dess att barnet blir äldre. De menar att det kan vara bra att ha en buffert om dagis stänger på sommaren eller liknande. Sedan går tiden, dagarna faller de i glömska och blir aldrig utnyttjade, säger Niklas Löfgren.
För att råda bot på det problemet så skickar försäkringskassan ut påminnelsebrev till de föräldrar som har utnyttjat färre än 180 dagar. I år skickades 520 000 brev ut till föräldrar vars barn är födda år 2001 till 2006. Fortfarande är det så att papporna tar ut mycket färre dagar än mammorna.
– När barnen är fyra år så har var femte pappa inte tagit ut en enda dag, säger Niklas Löfgren.
Internationellt sett så är Sveriges föräldraförsäkring omfattande, men det finns länder där man gått längre för att styra upp jämlikheten i antal dagar som tas ut.
– På Island så har man ett tredelat system där tre månader tillfaller mamman, tre månader pappan och tre månader är gemensamma. Men då har de färre dagar totalt sett än här, säger försäkringsutvecklare Niklas Löfgren.
J När barnen är fyra år så har var femte pappa inte tagit ut en enda dag.
Niklas löfgren, försäkringsutvecklare

Mer läsning

Annons