Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet har bästa busstrafiken

/
  • Tanya Romstad från Östersund åker ofta kollektivt. ”Jag åker nästan varje dag. Då betalar jag med kontokort”, säger hon. Busstrafiken i Jämtland är bra tycker hon. ”Jag har ett allmänt positivt intryck” säger Tanya Romstad. Foto: Henrik Flygare
  • Henrik Westman är chaufför hos Stadsbussarna. Han tror att de flesta som reser med Stadsbussarna är nöjda. Men han har också förståelse för de som inte tycker att vissa turer går tillräckligt ofta. ”Landsort, där går det inte lika ofta. Så är det ju, säger han.
  • Gun Englund har varit på läkarbesök och ska ta ”40:an” hem till Hammarstrand. ”Den går hela vägen direkt”, säger hon. Men hon är inte nöjd med hur Länstrafiken dragit trafiken mellan Stugun och Hammarstrand där hon har hus. ”Söder om Indalsälven är det ingen busstrafik. Ska man åka dit måste man ha bil”.

Jämtland – tillsammans med Uppsala – har Sveriges bästa busstrafik. Det visar ny statistik. – Vi har ett stort utbud av trafik i länet, säger Christina Eng, analytiker på Sika.

Annons

Efter några tunga år för busstrafiken i Jämtland så kom förra året vändningen. Resandet ökade med 30 000 resor till drygt 5,4 miljoner resor.

Dessutom tillhör länet rikets främsta när det gäller att erbjuda busstrafik till sina invånare.

Det är några av slutsatserna i en rapport från statliga Sika, Statens institut för kommunikationsanalys, som har sitt säte på Campus i Östersund.

Christina Eng är analytiker på Sika och har jobbat med att ta fram rapporten. Enligt henne vore det mer naturligt att tänka sig att storstadsregioner skulle ligga i topp när det gäller busstrafik. Eftersom att det bor fler människor där. Men Jämtland är ett undantag.

– Man kanske har en hög ambition här i länet och satsar, säger Christina Eng.

Hon berättar att kollektivtrafiken de senaste åren har gått framåt.

– Generellt har det varit ganska mycket utveckling. Hela branschen har satt som mål att fördubbla antalet resor till år 2020.

Den jämtländska busstrafiken får ett gott betyg av Christina Eng.

– Jag åker själv väldigt mycket och jag är väldigt nöjd, säger hon.

Men även om Jämtland kan skryta med en väl fungerande busstrafik så har jämtarnas resande varit svajigt de senaste åren.

Från 2007 till 2008 gick resandet upp med 30 000 resor.

Men under de två åren innan så genomled busstrafiken i Jämtland en chockminskning med en dryg halv miljon resor.

Nils Harvard är vd på Länstrafiken och han ser en direkt koppling mellan minskande bussresor och minskande elevantal.

De sista stora årskullarna är väg ur gymnasiet och några magra årgångar är på väg upp genom årskurserna.

Det märks hos Länstrafiken Jämtland.

Direkt.

– Vi påverkas väldigt fort när det går nedåt. Mer än på många andra ställen i landet. Den här minskningen av elevantalet får vi leva med under några år, säger Nils Harvard.

Mer läsning

Annons