Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet förlorar miljoner efter kollapsen i Sparbanksstiftelserna

/

Försäkringsbolaget Folksam och flera andra långivare har tagit över samtliga aktier från Sparbankernas förvaltningsbolag, som avvecklas.

Annons

Det är resultatet efter helgens förhandlingar mellan Folksam och Sparbanksstiftelserna, vars förvaltningsbolag nu försvinner.

Slutet för Sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolag drabbar också satsningar på idrott, kultur och utbildning som man gjort runt om i Sverige i form av vinstutdelningar.

Det har handlat om stora pengar. Ifjol delade stiftelserna ut 332 miljoner kronor och de här utdelningarna har varit en av huvuduppgifterna.

En närmare titt på de här penningflödena visar att Sparbanksstiftelsen Jämtlands län sedan 1995 har lämnat bidrag med sammanlagt cirka 42 miljoner kronor.

Men nu drabbas en rad projekt när stiftelsen tvingas frysa bidragen för att överleva.

– För en obestämd framtid blir det inga utdelningar. Under 2000-talet har vi delat ut i snitt 4–5 miljoner per år. Vissa år upp till 7 miljoner, berättar Åke Ljusberg, ordförande i Sparbanksstiftelsen i Jämtland.

– Nu får vi ta ett år i taget. Allt är beroende av Swedbanks aktie. En kraftig uppgång innebär att det kan skapas utrymme för satsningar även om de inte blir lika stora som tidigare, enligt Åke Ljusberg.

Bland bidragsmottagarna i Jämtland kan noteras att stora pengar gått till forskningsändamål vid Mittuniversitetet i Östersund och Nationellt Vintersportcentrum.

KFUM Basket Jämtland och Designcentrum Jämtlands län är andra exempel på mottagare av betydande belopp.

Policyn har varit att lämna bidrag till projekt som kan tänkas generera arbetstillfällen inom Jämtland.

Det var i början av 1990-talet som elva av landets största sparbanker ombildades och senare fusionerades in i Swedbank, däribland Sparbanksstiftelsen Jämtlands län.

Samtidigt bildade Sparbanksstiftelserna det gemensamma förvaltningsbolaget med uppgiften att äga merparten av stiftelsernas aktier i Swedbank.

Från och med i dag har kartan ritats om i grunden.

Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB träffade i går överenskommelse om en överlåtelse av majoriteten av aktieinnehavet i Swedbank. Innehavet uppgår till 107 miljoner aktier.

90 miljoner aktier övertas av bolagets långivare. Fördelningen ser ut så här:

Folksam som lånat ut 925 miljoner till stiftelserna tar över 39 miljoner aktier. Det innebär att Folksamgruppen blir största ägare i Swedbank.

Även statliga Svensk Exportkredit blir ny storägare.

Såväl Folksam som Svensk Exportkredit får tillbaka aktier som Swedbank pantsatt för lån som banken fått.

Vidare kommer en icke-namngiven europeisk storbank in som ägare.

Fyra sparbanker tar också över aktier liksom Sparbankernas riksförbund som köper 4 miljoner. Resterande aktier, 13 miljoner, ska fördelas på långsiktiga ägare och det arbetet pågår.

I går meddelade Swedbank att man ställer in utdelningen till aktieägarna på 3 miljarder kronor.

Beslutet uppges vara en direkt konsekvens av att Folksam blivit bankens största ägare.

Swedbanks aktier steg kraftigt efter morgonens besked om att utdelningen slopas.

Mer läsning

Annons