Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet får beröm – minskade vårdköerna mest

/
  • Sjuksköterskorna Anna Solberg och Annelie Ward tycker det är mycket roligare att jobba nu när köerna är borta och folk får snabbare vård.
  • ”Jag har sett att infektionsrisken är liten numera”, säger Mikael Andersson som ska operera sitt ben ytterligare en gång innan han får åka hem till familjen. Foto: Henrik flygare

I augusti hade 1 795 personer väntat mer än tre månader på att få vård i landstinget i Jämtland. I dag står 228 personer på den väntelistan.

Annons

Väntetiderna till vården i länet har med andra ord minskat dramatiskt och som tack för ett bra jobb får landstinget drygt 14 miljoner av regeringens så kallade kömiljard.

– Personalen på Östersunds sjukhus har gjort ett fantastiskt jobb för att korta väntetiderna. Att på så kort tid ha jobbat så hårt för att minska väntan för så många människor är inte mindre än ett stordåd, säger landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd.

I går hölls presskonferens med företrädare för landstingsledning, kirurg och ortoped och det var länge sedan landstingspersonalen andades sådan optimism.

Det har varit ett tufft arbete där resultaten mätts och följts upp och nu är det bestämt att resultaten ska läggas ut på landstingets hemsida vecka för vecka.

Det blir ”veckans notering” och de har järnkoll på läget.

– Det är först nu vi ser resultatet av det senaste halvårets arbete, säger Ulla Schill områdeschef på ortopeden. Här kan vi prata om ”ketchupeffekt”.

I dag är Jämtland bäst i klassen, här har de största framstegen skett. Men det har kostat pengar och en förändring i beteende och attityd i hela organisationen.

Hur mycket det har kostat har inte analyserats ännu, men landstinget har köpt mer vård.

På ortopedmottagningen klarar de 97 procent av patienterna inom 90 dagar. I dag står totalt elva personer i kö mot 500 för ett år sedan.

Till ortopedbehandling har de i dag 46 personer i kö mot 260 för ett år sedan.

På köpet har de blivit kostnadseffektiva och fått bättre arbetsmiljö.

De säger att ”moroten”, kömiljarden, har spelat roll.

Samtidigt har det pågått ett arbete för att minska de vårdrelaterade infektionerna och där har landstinget också visat på bra resultat.

I dag ligger landstinget på fjärde plats i landet, alltså väldigt högt upp. Men så har 14 team arbetat med stor entusiasm med handhygien och klädregler under lång tid.

På ortopedmottagningen träffar vi sjuksköterskorna Anna Solberg och Annelie Ward.

Det syns att resultaten påverkat dem.

– Det är klart roligare att jobba och patienterna är mycket positivare, säger de. Nu kan vi ge dem ett bra besked också. Dessutom är inte ortopeden ”det svarta fåret” längre.

Problemet som de har på ortopeden är att många operationer måste ske akut, det går alltså inte att planera alla ingrepp.

– Dessutom har vi dem som ligger här och är medicinskt färdigbehandlade, i går var det elva stycken, som vi inte kan skicka någonstans eftersom det inte finns plats ute i kommunerna, säger Anna Solberg.

På ortopedavdelningen träffar vi Mikael Andersson från Frösön och Greger Hedlund från Östersund.

Mikael Andersson har åkt kälke med sin son och på något sätt fått foten under medarna när de körde på en tuva, med ett benbrott som följd.

Greger Hedlund ramlade under ett epilepsianfall hemma i köket och slog armen så illa i tröskeln att den gick av.

Men båda hoppas vara hemma innan julafton i varje fall.

Mer läsning

Annons