Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet är dåligt på att integrera invandrare

Det är svårare för invandrare att få jobb i glesbygden än i storstäder, visar forskning. Och jobb som motsvarar en invandrares kompetens står högst upp på listan för smidig integration i samhället.

Annons

Masoud Kamali är professor på institutionen för socialt arbete på Mittuniversitetet i Östersund och tidigare regeringens särskilda utredare i den avslutade utredningen ”Makt, integration och strukturell diskriminering”.

Han lyfter jobbet som den absolut viktigaste frågan att få in invandrare i samhället.

– Man måste först kolla om de har fått arbete motsvarande sin kompetens och inte vilket arbete som helst. Tidigare har arbete varit lika med integration vilket inte stämmer. Om man är läkare och kör taxi är man inte integrerad.

– Arbetet är det enskilt största steget. Då blir man oberoende och står på egna ben. Man får inte bara samhällets resurser i form av bidrag och rättigheter, utan själv bidrar till välfärden, säger Masoud Kamali.

Familjerna Yatmas i Hammarstrand har lyckats att bli framgångsrika entreprenörer. Men det är ingalunda enkelt att som ny i Sverige att få ett arbete eller att smidigt integreras i samhället – framförallt inte i glesbygden.

Växjö universitet utredde för fem år sedan integrationen i glesbygd kontra stad. Det handlade om att skicka flyktingar i tättbefolkade områden till glesbygden i Norrland.

– Det är en illusion om man tror att strategin att flytta till glesbygd gör at man lättare blir integrerad, säger Masoud Kamali.

Han påpekar att jobben i större utsträckning finns i städerna.

– Dels finns inte alla jobb i glesbygden, oftast färre. Och dels är fördomar är också starkare i glesbygden, visar annan undersökning.

Finns det inga fördelar med glesbygden?

– Fördel är att i glesbygd hamnar man inte i en etnisk enklav som finns i storstäder. Där finns oftast lägenheter i marginaliserade områden vilket leder till att det sociala nätverket krymper efter de flesta där också är arbetslösa.

– Men om det är lättare att komma i kontakt med grannar och komma in i samhället i mindre samhällen är inte vetenskapligt bevisat, det är nog snarare svårare.

Vad tillför samordnare på integrationsenheter i kommuner, länsstyrelser och landsting integrationen i samhället?

– Inget alls, skulle jag vilja säga. Problemet är att vi har en massa fragmenterade arbetare på länsstyrelser och kommuner som inte har en övergripande koll på hur de ska matcha arbete motsvarande kompetens och om den breda integrationspolitiken.

Mer läsning

Annons