Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsrevisorerna: Hälsoportalen behövs

Flyktingsmottagningen i länet kan utvecklas och ett sätt är att permanenta projektet Hälsoportalen inom Torvalla hälsocentral i Östersund.

Annons

Det skriver landstingets revisorer efter att ha granskat om landstinget har organiserat verksamheten så att flyktingar får den vård de har rätt till.

Då handlar det om hälsoundersökning och hjälp vid olika sjukdomstillstånd.

Revisorerna menar att ett forum ska skapas där företrädare för de verksamheter som har mest kontakt med flyktingar träffas och kan utbyta erfarenheter, få information och kompetensutveckling.

Hälsoportalen i Torvalla har varit ett projekt för att samla flyktingmottagande i länet, men för att det ska kunna permanentas behövs ett formellt beslut.

Revisorerna anser att det finns stora fördelar, både ur ett kvalitets- och kostnadsperspektiv, att samla flyktingmottagningen där.

Men de säger att informationen måste förbättras då det saknas kunskap om vilket stöd och svar på frågor som hälsocentraler, tandvårdskliniker och enskilda medarbetare kan få.

Dessutom behöver tolkstödet förbättras. Där föreslår revisorerna att landstingsledningen gör en upphandling och ser till att det blir ett avtal med tolkförmedlingen.

Mer läsning

Annons