Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsmoderaterna vill spara bort chefer och direktörer

/

Slå ihop verksamhetsområden och gör dem större, då behövs färre chefer. Det räcker med en landstingsdirektör i ett så litet landsting som Jämtland. Fem landstingsråd är alldeles för många. Chefer som går tillbaka till sin grundtjänst ska inte få behålla chefslönen som de får i dag.

Annons

Landstingspolitikern Christer Siwertsson, gruppledaren för Moderaterna, har en hel del förslag till landstinget på hur de ska kunna spara pengar genom att inte bara avskeda vårdpersonal.

En del förslag har lagts via motioner till landstingsfullmäktige utan gehör från majoriteten.

– Hade vi haft verktyg via anställningsavtal när det gäller landstingsdirektören hade hon fått sparken om inte besluten verkställts som vi politiker fattat, säger han. Hade hon varit vd i ett företag och struntat i styrelsebesluten hade vd:n varit borta.

– Jag har motionerat om att upprätta speciella anställningsavtal för landstingsdirektörer och områdeschefer i landstinget som skulle innebära reella möjligheter för politikerna att ställa krav på de högsta cheferna att verkställa de beslut som politikerna fattar. Men motionen fick inget gehör i fullmäktige.

Christer Siwertsson är något frustrerad. Han har motionerat om att landstinget borde inrätta en tjänst som EU-handläggare, med ett enda uppdrag, att dammsuga EU:s olika fonder.

– Det finns kommuner som gjort det och de har genererat sin egen årslön på en vecka, säger han. Här finns miljoner att hämta hem som vi går miste om eftersom inte kompetensen finns inom vårt landsting.

Han håller inte med om att landstinget tappat en massa pengar på grund av regeringens politik och sänkta statsbidrag.

Visserligen har intäkterna minskat för att det blir allt mindre folk och hög arbetslöshet, men Siwertsson menar att staten har lagt in extra pengar för att dämpa fallet.

– När det gäller vårt landsting var budgetintäkterna för 2009 1,7 procent över 2008 års intäktsvolym. Lägger man dessutom till den skattehöjning som den politiska majoriteten beslutade om tidigare blir siffran 5,1 procent mer i intäkter för 2009 än vad som var fallet för 2008.

Mest frustrerad är Siwertsson över att landstinget haft ett omställningsarbete som samtliga partier varit överens om, ett omställningsarbete som aldrig blev verkställt.

– Nu helt plötsligt ser vi att det vi varit överens om bara är verkställt till vissa delar och då accelererar besparingsbehovet, nu pratar vi om 123 miljoner. Jag tror inte att det kommer att räcka.

– Det kommer bara att lösa problemet på kort sikt. Sedan vet jag att det pratas i landstingets korridorer om skattehöjningar igen.

Men att höja skatten nu menar Siwertsson vore direkt olyckligt, då tappar man fokus på besparingar som ändå måste göras, menar han.

Han anser att det skulle gå att spara mer på administrationen.

Mer läsning

Annons