Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsdirektören visste inget om höjningen

/
  • Den här skatteuppgiften om oförändrad skattesats gick till Skatteverket så sent som i måndags. Då visste inte landstingsdirektören att landstingsskatten skulle höjas.

I måndags visste inte landstingsdirektören annat än att landstingsskatten för 2009 skulle vara oförändrad.

Annons
Då skickade hon nämligen in skatteuppgifter till Skatteverket med det beskedet.
Det är inte bara oppositionen i landstinget som blivit överkörda i frågan, utan även landstingets högsta tjänsteman.
- Det här är politik i dess yttersta spets, säger landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd.
- Jag arbetar med förutsättningar för att få till en stark ekonomi och en skattehöjning underlättar det till en del, men hela omställningsarbetet måste ändå göras.
Men oppositionens Gunnar Eng-nér, m och Marianne Larm Svensson, c, är inte nådiga i sin kritik.
- Vi satt hela tisdagen i ekonomiutskottet och det sades inte ett ord om någon skattehöjning, säger Gunnar Engnér. Vi diskuterade investeringar och vi var ense om de förändringar som skulle genomföras. Det är rena rama paniken och kaos i landstingsledningen, de vet inte vad de håller på med. Vi i oppositionen hade lämnat in en lång lista på en massa saker som man kan göra för att spara pengar och de tog med två av dem.
Oppositionen liksom tjänstemännen känner sig tagna på sängen och Gunnar Engnér säger att skattehöjningen visar att majoriteten handlar i panik.
- Majoriteten tror inte själva på de saker som vi sitter och diskuterar i samråd, som tjänstemännen har tagit fram. Nu hamnar vi förmodligen i en förtroendekris.
Marianne Larm Svensson säger att den politiska majoriteten har processat fram detta på egen hand utan samråd.
- Vi har pratat om en skattehöjning bland annat i samband med landstingsplanen och vi har varit överens om att skattesatsen ska vara densamma för 2009.Vi hade ekonomiutskott så sent som i tisdags där det konstaterades oförändrad skattesats! Det är anmärkningsvärt, säger Marianne Larm Svensson och tycker att beslutet skickar märkliga signaler ut i verksamheten.
- När inte problem kan lösas på andra sätt hamnar räkningen hos skattebetalarna, säger hon och det kan göra att engagemanget och motivationen att jobba med det riktiga omställningsarbetet sjunker och det vore väldigt illa.

Mer läsning

Annons