Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsdirektören: 95 tjänster ska bort

Nästan 100 tjänster ska bort. Utöver det ska ytterligare 70 miljoner kronor sparas inom Jämtlands läns landsting. Det beskedet gav landstings-direktör Karin Strandberg-Nöjd i går.

Annons

För att få ordning på ekonomin så ska landstinget i Jämtland spara 123 miljoner kronor. I går gav ledningen besked om vad som ingår i det omfattande sparpaketet. En stor del av besparingarna ligger i att minska bemanningen på sjukhuset i Östersund.

Totalt ska 95 tjänster bort. Det handlar om sjuksköterskor, läkare och psykologer men också om administratörer, servicepersonal och lärare. Landstingsledningen räknar med att drygt 30 av de 95 tjänsterna kan försvinna genom pensionsavgångar.

Landstingsdirektör Karin Strandberg-Nöjd säger att det kommer att dröja ytterligare en tid innan det går att säga exakt var och vilka som måste lämna sina arbeten. Och när allt är klart tror hon inte att den kvarvarande personalen kommer att märka av neddragningarna i form av sämre arbetsmiljö.

– Jag tror inte att den kommer att påverkas så mycket. Vi ska komma ihåg att vi pratar om 63 personer av totalt 4 000 anställda. Den här minskningen innebär att vi kommer tillbaka till den nivå vi var på i början av 2008.

Hon medger däremot att neddragningarna har skapat oro bland personalen.

– Det är klart att det finns en stor oro att man ska få springa fortare och att de ska bli mer arbete. Men där får man jobba med hur man planerar arbetet och hur man utför det.

Karin Strandberg-Nöjd säger att vården inte ska bli sämre i samband med besparingarna.

– Jag tror inte att tredje man kommer att drabbas av det här mer än att de kommer att känna av den oro som sprids. Men i realiteten blir det ingen skillnad därför att det här är en så liten del av våra totala resurser.

Förutom personalneddragningar så ska ytterligare 70 miljoner kronor sparas. Den största delen i besparingen handlar om att landstinget i Jämtlands län ska köpa mindre vård från andra län. Karin Strandberg-Nöjd säger att framförallt ortopeden har spenderat stora summor för att klara av vårdgarantin. Totalt räknar landstingsledningen med att spara 25 miljoner kronor på minskade inköp av vård.

När det gäller de övriga 45 miljoner kronorna så handlar det mycket om ”många bäckar små”. Landstingsledningen räknar till exempel med att spara pengar i samband med inköp av varor och tjänster. Läkemedel, utbildning och resor nämns som exempel. Andra besparingar kan handla om att utföra mer laboratoriearbete på hemmaplan i stället för att köpa utifrån.

Mer läsning

Annons