Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets miljonunderskott pressar politiker att spara mer

Försämringen av landstingets resultat med 122 miljoner i årsbokslutet för 2009, i förhållande till budget, drev på debatten i landstingsfullmäktige i går.

Annons

Kärnan i landstingets verksamhet – sjukhuset – hamnade i fokus. Där ligger de största överdragen.

Både inom oppositionen samt S-majoriteten finns en samsyn om att landstinget tagit några rejäla kliv framåt när det gäller förbättrad tillgängligheten till vården för invånarna.

Köerna har kortats på en rad områden, patientsäkerheten är bättre och omställningspaketet börjar ge tydliga resultat.

– Personalen ska ha en eloge för det, sa landstingsrådet Robert Uitto och fick medhåll från flera politiker.

Kärvt blir det även framöver.

– Vi måste jobba ännu hårdare med kostnadsökningar under det här året och det finns oerhört mycket mer som vi tillsammans måste göra, enligt Robert Uitto.

Han tecknade en bild av fortsatt svag ekonomi i landstinget de kommande åren, med stora frågetecken kring statliga satsningar och statsbidragens storlek.

Landstingets resultat för 2009 innebär ett minus på nästan 27 miljoner kronor. Den budget politikerna fastställde i november 2008 visade cirka 96 miljoner i överskott. En negativ avvikelse på drygt 122 miljoner såldes.

Oppositionen siktade in sig på siffrorna.

– För att den politiska landstingsledningen ska få godkänt ska vi ha en budget i balans och det har vi inte, konstaterade Christer Siwertsson (M).

– Mer än 70 miljoner beror på verksamheter som dragit över budget. Tydligare kan inte bristen på styrning och ledning illustreras. Den måste få underkänt.

Christer Siwertsson hänvisade till alliansens 18-punktsprogram för en landstingsekonomi i balans och att S-majoriteten istället valt den lättaste vägen – skattehöjning.

Robert Uitto (S) bemötte inlägget med att Christer Siwertsson inte kommit med några konkreta förslag i landstingsstyrelsen för hur kostnaderna ska minskas ytterligare. Han hänvisade delvis till att utflyttning och hög arbetslöshet i länet får konsekvenser för landstingets intäkter och ekonomi totalt sett.

Berndt Söderman (C) och Finn Cromberger (FP) konstaterade att i jämförelse med 2008 så har landstingets skatter och statsbidrag ökat. Enligt Berndt Södermans uträkning är ökningen 140 miljoner.

– Det är sanningen. Att ha kontroll på kostnadsökningarna är det viktiga, sa Berndt Söderman.

– Landstinget har tappat 74 miljoner i skatt men har fått 130 miljoner, konstaterade Finn Cromberger som fortsatte:

– Pengar har inte saknats men de har förbrukats i högre utsträckning än landstinget borde ha gjort. Den politiska majoriteten i landstingstyrelsen ska se till att verksamhetschefernas budgetar håller.

– Här saknas det ett personligt politiskt ledarskap.

Finn Cromberger framhöll att de stora problemen finns på sjukhuset i Östersund som inte klarat sin ekonomi och att ortopeden och kirurgen överskred sina budgetar med 28 respektive 41 miljoner.

Thomas Andersson (C) reflekterade över att det varit ett kärvt år men nu börjar det bli styrfart, exempelvis genom kortare köer.

– Och det är inte för inte som ortopeden kostar mer, dom har gjort mycket mer också, sa Thomas Andersson.

Owen Laws (MP) gick så långt som att säga att alliansens 18-punktsförslag är ”en stor bluff”, där hälften av punkterna beslutats eller är genomförda och resten är otillräckligt för att förbättra landstingets ekonomi.

Här bröt ordföranden Hans Lundqvist in och tog Owen Laws i örat:

– Att stå i talarstolen och säga att oppositionens förslag är bluff är väldigt kraftigt tycker jag, sa Hans Lundqvist.

Strax därefter fick Owen Laws ta emot en bukett blommor från ordförandeskapet, för att han fyller 50 år, och ledamöterna i fullmäktigeförsamlingen hurrade fyrfalt.

Mer läsning

Annons