Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets ekonomi ser dyster ut

Lågkonjunkturen grävde först ett rejält hål i landstingets ekonomi. Sen kom svininfluensan och tog ett spadtag till. Sammanfattningsvis ser det ut som om det blir ett stort underskott i årets landstingsbudget.

Annons

Landstingets ekonomi har diskuterats flitigt under 2009 och när nu delårsbokslutet ska tas upp på den politiska dagordningen i landstingsstyrelsen är det en dyster ton som förs. För siffrorna för hela året ser inte ut att gå ihop.

Först var det den snabba lågkonjunkturen som underminerade årets budget rejält. Budgeten klubbades som sig bör förra sommaren. Men redan under hösten förra året fick siffrorna revideras när prognoserna visade att skatteintäkterna skulle minskas med 30 miljoner på grund av konjunkturnedgången. Nu visar det sig att skatteintäkterna blir totalt 56 miljoner kronor lägre.

Sedan har även det stora omställningsarbetet, som ska effektivisera alla delar i landstinget och ge plats för nya satsningar, medfört kostnader.

Som om inte det vore nog svepte svininfluensan in över landet och risken för en pandemi har inneburit krav på vaccinering av all befolkning. Det har krävt mycket arbete, förberedelser och kostnader.

I somras skrev landstingsfullmäktige om årets ekonomiska resultatkrav – till ett plusresultat på 28 miljoner kronor. Men allt pekar nu på att man går back med 20 miljoner i stället.

Orsakerna beror på underskott i verksamheterna med 28,4 miljoner, kostnader för pandemivaccination med 16 miljoner kronor och 3,7 miljoner i försämrat finansnetto. I det negativa 20-miljonersresultatet ingår ändå ett statsbidrag på 12 miljoner.

Delårsbudgeten pekar trots allt ut några positiva saker också och det gäller sjuktalen – som fortsätter minska. Minskar gör även kostnaderna för bemanningsföretag. 8,8 miljoner kronor mindre har de kostat första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Men personalens arbetade tid har inte minskat som man önskat och därmed har inte lönekostnaderna sjunkit. Det ska man ta tag i under resten av detta år.

Mer läsning

Annons