Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets budget är ännu sämre än beräknat

/

Landstingets ekonomi fortsätter att vara i gungning. I går skrev landstingsstyrelsen ned resultatet för 2009 från drygt 61 till 28 miljoner.

Annons

Den preliminära prognosen efter april indikerar ett helårsresultat på minus 32 miljoner.

I relation till fullmäktiges reviderade resultatkrav på plus 61,5 miljoner innebär detta en avvikelse på 93,5 miljoner.

– Men vi räknar med att resultatet för 2010 blir plus 45,6 miljoner, säger landstingsrådet Robert Uitto, s.

I går antog landstingsstyrelsen förslaget till landstingsplan och budget för åren 2010–2012 och samtliga ledamöter är överens om att årets budgetarbete har varit det svåraste hittills.

En orsak är förstås de minskade skatteintäkterna.

– Landstinget har alltså tappat runt 100 miljoner sedan juni förra året, säger Robert Uitto, och tappet fortsätter. Sedan ligger andra saker på som drabbar landstingets ekonomi, de nya lagförslagen om den fria etableringsrätten och privatiseringar av vården, har ytterligare komplicerat arbetet eftersom det är svårt att förutse konsekvenserna.

Ändå ingår i den reviderade planen sju miljoner i tilldelning från SKL, Sveriges kommuner och landsting, liksom 15 miljoner i utdelning från den så kallade kömiljarden. Dessutom sänkta kostnader motsvarande 31 miljoner kopplat till det pågående omställningsarbetet.

– Omställningsarbetet är i en intensiv fas och vi har kommit en bra bit på väg, säger Robert Uitto vidare. Samtidigt ser vi en fortsatt stor kostnadsutveckling, som vi måste hantera genom att fortsätta på samma målmedvetna bana med tydliga uppdrag och ordentliga uppföljningar framöver.

En nyhet i landstingsplanen är ett avsnitt med politiska analyser där den politiska majoriteten ger sin tolkning av nuläget och lyfter fram viktiga frågor. Naturligtvis möter alliansen detta med att ge sin syn.

Mer läsning

Annons