Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget ville tysta ledamöter

Landstingsfullmäktige ville sätta munkavle på ledamöterna. Endast en ”kanal” skulle få prata med media. Det har retat upp vissa ledamöter.

Annons

– Detta är väldigt märkligt och orimligt att de beslutande organen i landstinget inte ska få prata med media, säger socialdemokratern Stefan Wikén.

Frågan diskuterades i landstingsfullmäktiges presidium i slutet av november.

I beslutet står att läsa ”Det är viktigt att det finns en enda kanal som pratar för landstingets beslut så det inte blir oklarheter om vad landstinget står för”.

Men nu backar fullmäktiges ordförande Hans Lundqvist.

– Det där var nog lite förhastat, frågan kommer att diskuteras igen, säger han.

Hur kom frågan upp till diskussion?

– Det kan bero på att jag som ordförande i beredningen för demokrati och länsutveckling undrade om vi får använda de mediaresurser som finns i landstingets organisation och det fick vi inte, säger Stefan Wikén vidare.

Han menar att beskedet inte bara urholkar demokratin utan även den politiska organisationen som ”de redan har urholkat”.

– Nu säger de att beredningarna inte kan prata med media utan att gå genom styrelsen.

Hur blir det med revisionen då som har till uppgift att granska styrelsen?

– Jag tror inte att revisionen har uppmärksammat det här beslutet.

Stefan Wikén säger att han har ställt frågan internt till det socialdemokratiska partiet, men han har inte fått något svar.

– Jag har ställt frågan igen, men det är fortfarande tyst, säger han. Jag är en ganska resonabel person, men de måste förklara för mig varför de gör på olika sätt. Men när jag möts med tystnad blir jag förbannad.

Moderaten Gunnar Engnér är ledamot i landstingsstyrelsen och fullmäktige och han har inte hört talas om beslutet.

– Det låter väldigt märkligt, alla inom den offentliga sektorn har väl yttranderätt, säger han. Jag tänker fortsätta att prata med vem jag vill.

– Fullmäktiges presidium har väl ingen beslutsrätt. De borde väl ändå redogöra för idén på fullmäktige.

– Men jag tycker det är helt fel, ingen ska gå in och lägga munkavle på oss ledamöter. Jag kommer att ta upp frågan eftersom jag inte alls är informerad.

Revisionsdirektör Lennart Ledin går så långt att han inte tror att någon kommer att bry sig om beslutet ens.

– Var och en av oss har en rätt att uttala sig och det kan ingen ta ifrån oss, säger revisionsdirektören Lennart Ledin. Varje fullmäktigeledamot är absolut självständig att säga vad de vill.

– Vi granskar inte fullmäktige, men detta faller på sin egen orimlighet. Det är i varje fall en mycket dålig formulering.

Mer läsning

Annons