Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget viker sig inte om att avskeda sköterska

Jämtlands läns landsting håller fast vid att beslutet om att avskeda en ambulanssjuksköterska efter en fest på brandstationen i slutet av november.

Annons

Landstinget har via sitt ombud nu yttrat sig om överklagandet av avskedet som ligger för behandling hos tingsrätten.

Ambulanssjuksköterskan avskedades från sitt jobb efter att tillsammans med ytterligare fyra personer uppehållit sig i en ambulans i ambulanshallen i samband med festen. De andra deltagarna, varav två läkare, fick skriftliga varningar. Efter uppsägningen överklagade ambulanssjuksköterskan beslutet om avsked via sitt juridiska ombud, som LT tidigare skrivit.

Av landstingets yttrande framgår att de lägger ansvaret för det som hände den kvällen på ambulanssjukvårdaren. Landstinget bestrider samtliga yrkanden i stämningsansökan. Som grund till det nämns bland annat att landstinget anser att ambulanssjuksköterskan stulit lustgas, använt det och även bjudit det till andra, låtit annan sätta en kanyl på sig, förorenat med öl, blod och kanyler och skapat en smittorisk.

Lanstinget betonar också att samma ambulanssjuksköterska vid ett tidigare tillfälle ertappats med att andas lustgas i ambulanshallen. Av dessa anledningar tycker landstinget att sjuksköterskan förbrukat arbetsgivarens förtroende och skadat allmänhetens förtroende för ambulansverksamheten.

Ambulanssjukvården är inte med i ett fackförbund och har uppfattningen att just det fått betydelse när landstinget ville utse en syndabock och avskeda denne. Det framgår av stämningsansökan. Men landstinget menar att agerandet med avsked hade blivit det samma även om sjuksköterskan varit medlem i ett fackförbund.

Landstinget skriver att de vill få ett förtydligande kring bevis som motparten anger i ansökan om stämning innan de lämnar in egna bevisuppgifter.

Mer läsning

Annons