Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget varslar 115 – i första omgången ...

I går lämnade landstinget in varsel för 115 anställda som ska sägas upp under 2009.Men detta är bara början, nästa steg i besparingarna motsvarar ytterligare 150 tjänster.

Annons

Nu börjar den ekonomiska krisen i landstinget bli mer påtaglig för de anställda eftersom varsel om uppsägningar blivit verklighet.

– Varslet är inte preciserat och ska ses som en första åtgärd för att ge arbetsmarknadsmyndigheterna möjlighet att planera och vidta åtgärder som behövs för att underlätta omställningen för berörd personal, säger landstingets personalchef Björn Ahlnäs.

Men varslen som läggs nu är bara kopplade till effektiviseringarna under 2009, alltså det som redan är beslutat av landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd.

Hänsyn har alltså inte tagits de till konsekvenser som blir då landstingsfullmäktige bestämmer sig för att välja bort verksamheter på sitt sammanträde i april.

LT har tidigare presenterat hela den listan.

De 115 årsarbetarna som nu varslas om uppsägning sparar runt 78 miljoner åt landstinget, det är alltså 100 miljoner ytterligare som ska bort vilket motsvarar 150 tjänster till.

Dessutom ska verksamheterna se om några besparingar går att lösa med exempelvis pensionsavgångar och att inte alltid tillsätta vikariat eller förlänga visstidsanställningar.

– Detta är de effektiviseringar som Karin Strandberg Nöjd har beslutat om, säger Björn Ahlnäs vidare. Vi ska exempelvis också titta över detta med jour och beredskap liksom schemaläggning och hur vi kan göra saker bättre men med mindre folk.

Det är med andra ord ett försiktigt varsel som landstingsledningen har lagt eftersom det är 100 miljoner kvar att spara.

Landstinget väljer alltså att dela upp varslen utifrån effektiviseringar, som läggs nu, och sedan kommer varslen som beror på att de valt bort att göra vissa saker.

– Vi vill inte gå händelserna i förväg, säger Björn Ahlnäs. Vi vet inte heller i dagsläget vilka personer eller yrkeskategorier som kommer att beröras.

Vilka kommer att beröras hårdast?

– Jag kan inte se det än, men i dag är det mestadels sjuksköterskor som arbetar i vården, de är den stora massan och sedan är det undersköterskor.

Här har det skett en förskjutning av kompetens under senare år på bekostnad av undersköterskor, men Björn Ahlnäs säger att det inte behöver innebära att undersköterskorna är de som drabbas hårdast nu.

– Vi diskuterar just nu kring hur vi ska hitta rätt avvägningar för att göra rätt saker på rätt nivå. Hur vi ska bemanna utifrån rätt kompetens, för det ska inte vara någon överkompetens heller som utför arbetsuppgifterna.

Björn Ahlnäs betonar också att även administrationen berörs i det här läget.

Totalt handlar det om effektiviseringar motsvarande drygt 4,6 miljoner för landstingsdirektören med staber.

Mer läsning

Annons