Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget tvingades erkänna fel

Landstinget backar, de gick inte ut med rätt information om subvention av läkemedlet Atacand, en medicin mot högt blodtryck, till patienter.

Annons

Striden mellan landstinget i Jämtland och AstraZeneca är därmed avgjord.

LT har tidigare berättat om brevet som patienter i länet fått från landstinget om byte av läkemedel.

Brevet irriterade läkemedelsföretaget AstraZeneca som kopplade in en oberoende jurist för att bedöma brevets innehåll utifrån ett juridiskt perspektiv.

Nu skriver landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd till AstraZeneca att brevet, som hade formulerats av länets läkemedelskommitté, inte rätt återgav Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TVL, beslut angående subvention av Atacand då det i texten saknas ”eller som ett tillägg till ACE-hämmare”.

Men landstinget håller inte med om att brevet var vilseledande när det gäller subventionen med anledning av förslaget att byta Atacand mot Cozaar/Losartan.

Jämtlands läkemedelskommitté kommer nu att gå ut till samtliga berörda läkare med ett nytt brev som med rätt information.

Karin Strandberg Nöjd slår ändå fast att läkarna ska tänka på ekonomin för landstinget när de skriver ut recept. I den delen kan det vara lämpligt att diskutera frågan med patienten.

”I kontakten mellan AstraZenecas representant och Jämtlands läns läkemedelskommitté har representanter från kommittén frågat efter grunderna till påståendet att innehållet i brevet skulle vara oriktigt. Någon precisering har inte kommit fram förrän nu i brevet från bolaget så det har inte tidigare funnits något att ta ställning till”.

Mer läsning

Annons