Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget tog miljöhänsyn – tvingas göra om affären

Landstinget vill vara miljövänligt och undviker miljöfarliga ämnen i produkter de upphandlar. Men efter en dom i kammarrätten måste en upphandling av suturer, kirurgisk tråd som används vid operationer, göras om.

Annons

Ärendet gick igenom länsrätten till landstingets fördel, men kammarätten ser annorlunda på saken och anser att upphandlingen måste göras om.

Ett företag som har suturer som innehåller ett miljöfarligt ämne ska också ges möjlighet att vara med i konkurrensen.

Företaget som tagit upp striden anser att landstinget gjort fel när de som miljökrav sagt att produkten som ska upphandlas ska vara fri från triclosan.

Triclosan tillsätts som konserveringmedel och antibakteriellt medel i kosmetiska och hygieniska produkter. Det är klassat som miljöfarligt och irriterande och är giftigt för vattenlevande organismer, enligt Naturskyddsföreningen.

Men det aktuella företaget menar att deras suturer innehåller en sådan liten mängd triclosan att det inte innebär någon miljörisk. Företaget anser att landstinget gjort fel när de stannat vid att konstatera att ämnet är miljöfarligt och inte gått vidare med att utvärdera miljörisken närmare. Det väsentliga, menar företaget, är hur och i vilken mängd ämnet kommer ut i miljön.

Enligt dem kommer ämnet aldrig ut i miljön genom användandet av suturerna, dels för att det neutraliseras i människokroppen och dels att det vid förbränning med sjukhusavfallet bryts det ned till ofarliga ämnen.

Istället är den antibakteriella effekten positiv för patienten och vården som helhet då studier visat att sårinfektioner minskas vi användning av antibakteriella suturer.

Kammarrätten anser i domen att företaget förlorat möjligheten att lämna sitt bästa anbud och därmed lidit eller kan komma att lida skada, och därför finns skäl för att upphandlingen ska göras om.

Mer läsning

Annons