Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget planerar öppna eget när Frösö behandlingshem hotas

Tillnyktringsenheten som är inrymd inom Frösö behandlingshem försvinner när landstinget bygger upp en egen beroendeenhet.

Annons

Till enheten för tillnyktring kommer i stort sett dagligen personer som polisen omhändertagit för fylleri.

– Polisen är beroende av tillnyktringsenheten i det korta perspektivet. Vi tar hand om väldigt många berusade. Det rör sig om 700-800 personer per år på grund av fylleri, säger Patrik Jonsson, chef för närpolisen i Östersund.

Landstinget har fått kritik för att man inte har en sammanhållen vårdkedja för de här personerna och det har påverkat beslutet att ”starta eget”.

Statens institutionsstyrelse, som driver tillnyktringsenheten, går därmed miste om åtta miljoner kronor i ett läge när behandlingshemmet på Frösön är nedläggningshotat.

Under måndagskvällen debatt på Folkets Hus var meningarna delade om förutsättningarna för att rädda behandlingshemmet ytterligare försämras på grund av det här. På landets övriga tolv LVM-hem finns enligt uppgift inga motsvarande tillnyktringsenheter och de vill Statens institutionsstyrelse ändå behålla.

Krister Siwertsson, m konstaterade att den nya beroendeenheten ska utveckla verksamheten till att omfatta mer än alkoholproblemet och man siktar på öppenvårdsinsatser.

– Kunde vi ha köpt de här tjänsterna från LVM-hemmet på Frösön? frågade sig Krister Siwertsson.

– Man kan vara efterklok, men det är kört nu. Tillnyktringsenhetens platser sägs upp i dagarna.

Den personalkompetens som byggs upp under alla år på Frösön borde tas tillvara, ansåg flera debattörer på måndagskvällen.

– Både landstinget och kommunerna bygger sin variant av det här. Någonstans är det ett kardinalfel. Vi samverkar ju inte med de enheter som redan finns, säger Saila Quicklund, m, om det som sker.

Personal på tillnyktringsenheten bedömer att de har mycket att ge vid en omstart.

– Vi som jobbat 20 år med det här skulle kunna tillföra massor av kompetens, säger en sjuksköterska på tillnyktringsenheten.

Mer läsning

Annons