Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget måste lägga nya varsel

Sämre resultat än väntat gör att landstingets måste sänka sina kostnader med 123 miljoner för att gå runt och fler anställda varslas om uppsägning. Snaran dras därmed åt ytterligare för de anställda inom landstinget.

Annons

Det blir ett valår för landstingspolitikerna med tuffa beslut och besparingskrav på verksamheterna.

Redan nu ser de att det blir 46 miljoner mindre pengar till verksamheterna än förra året och nu ska alla in i sin budgetram.

– Vi lade ett varsel i samband med omställningsarbetet förra året på 115 personer, men när vi ser bokslutet är det endast 60 arbetstillfällen som faktiskt har försvunnit, säger personalchefen Björn Ahlnäs. Då handlar det främst om viss-tids-anställda.

Redan nu vet landstinget att de tappat 70 miljoner i intäkter sedan förra året. Tittar de på en längre prognos över 2011–2012 ser det ännu sämre ut på intäktssidan.

– Arbetslösheten ökar så det är ett besvärligt läge för hela länet, säger landstingsrådet Robert Uitto (S). Vi ser inte någon ljusning på intäktssidan.

Nu vet verksamheterna hur mycket pengar de får. De ska nu bestämma vilken vård de kan ge länsborna för dessa pengar och hur många anställda som behövs för att klara detta. Verksamhetscheferna ska med andra ord innan den 4 februari peka ut personerna på sin avdelning som inte behövs.

Totalt handlar det om 200 anställda som nu ska ges ett ansikte.

– Men vi har runt 250–260 visstids-anställda också och de faller ut först, konstaterar Björn Ahlnäs. Det är på personalkostnaden som vi måste minska kostymen.

Det handlar inte om 200 anställda ytterligare som ska varslas, utan detta ska mera ses som ett omtag av omställningsarbetet som de inte har lyckats utföra.

Omställningsarbetet har alltså inte haft förväntad effekt och därför blir det bakläxa för verksamheterna. Trots att de plockat bort vård som inte längre kommer att utföras är det lika många anställda, totalt 4 000 som nu ska ner till 3 800.

– Nu sitter vi här med ett bokslut som slutar på minus 26 miljoner som borde ha varit plus 12 miljoner, säger oppositionslandstingsrådet Marianne Larm-Svensson (C). Det är nästa 40 miljoner i skillnad plus att mycket av effektiviseringarna inte är gjorda.

– För lite och för sent, kan man verkligen säga om omställningsarbetet. Det är hög tid nu att landstingets omställningsarbete fullföljs, nu måste det hända någonting.

Marianne Larm-Svensson är rädd att landstinget i Jämtland kan hamna i samma situation som Västernorrland om inget görs.

– Alla partier ställde upp och tog dessa tuffa beslut och så händer det ingenting, nu måste omställningsarbetet bli verkstad.

Mer läsning

Annons