Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget i strid med stort läkemedelsföretag

/
  • Det var efter att landstinget i somras skickade ut ett brev till samtliga patienter där de uppmanades byta ut sin blodtrycksmedicin som läkemedelsbolaget AstraZeneca reagerade.  Foto: Claus Gertsen/SCANPIX

Det har blossat upp en strid mellan landstinget i Jämtland och läkemedelsföretaget AstraZeneca kring ett brev till patienter i länet om byte av läkemedel.

Annons

Det har gått så långt att AstraZeneca kopplat in en oberoende jurist som ska bedöma brevets innehåll utifrån ett juridiskt perspektiv.

På fredag ska parterna träffas för att stämma av läget.

– Vi håller på att utreda vad som har hänt och sedan ska vi skriva ett svar till dem, säger Helge Jonsson, handläggare på landstinget. Vi ska en kontakt med AstraZeneca på fredag kring hur utredningsläget är och hur vi ser på frågan.

– Vi bestämmer inte över subventionen det gör Läkemedelskommittén, frågan är om vi har tolkat deras beslut rätt eller fel i vår skrivelse.

Det var under sommaren som Läkemedelskommittén i Jämtlands läns landsting skickade ett brev till samtliga patienter som stod på behandling med AstraZenecas läkemedel, Atacand, som används vid högt blodtryck.

I brevet bad de patienterna att ta kontakt med sin läkare för att byta till en annan blodtrycksmedicin, ACE-hämmare. Samtidigt hänvisade landstinget till ett beslut som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, hade fattat.

Beslutet innebar, enligt landstingets tolkning, att ”Atacand endast subventioneras för patienter som provat men inte kan använda ACE-hämmare”.

Samtidigt rekommenderar landstinget patienter som får biverkningar med ACE-hämmare att under hösten 2009 byta Atacand mot andra läkemedel där ”priset troligen kommer att gå ned kraftigt”.

Det är detta som oroar läkemedelsföretaget så till den milda grad att de kopplat in en jurist.

”Brevet riktar sig till patienter med ett budskap som inte är självklart att förstå med mindre än att patienterna är väl insatta i hur det svenska subventionssystemet fungerar”, skriver de.

De hävdar också att brevet innehåller felaktigheter liksom att ”landstinget inskränker subventionen för Atacand på ett sätt man inte har befogenhet till”.

Naturligtvis vill de att landstinget går ut med en rättelse av innehållet i det aktuella brevet. De anser inte heller att det var lämpligt eller försvarbart, utifrån ett etiskt perspektiv, att vända sig direkt till patienterna.

De vill i stället att samtliga läkare som ska möta de aktuella patienterna kontaktas och ges en korrekt information om när och för vilka patienter läkemedlet är subventionerat.

AstraZeneca har också kontaktat läkarna i Läkemedelskommittén som svarat att de inte anser ärendet som prioriterat.

Juristen slår fast i ett brev till landstinget att ”det endast är TLV som kan fatta beslut om begränsningar av subventionen av ett visst läkemedel. Ett sådant beslut kan således inte fattas av ett enskilt landsting”. Han säger även att lagstiftningen bygger på principen att patienter i hela Sverige ska ha rätt till subventionerade läkemedel på lika villkor.

Mer läsning

Annons