Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget höjer skatten - så slår den för dig

/
  • I går aviserade majoriteten i landstinget en skattehöjning på 45 öre. Från vänster: Anna Hildebrand, mp, Robert Uitto, s och Mona-Lisa Norrman, v. Foto: Henrik Flygare

Landstingsskatten höjs med 45 öre från årsskiftet. Orsaken är bland annat den negativa befolkningsutvecklingen.

Annons
I går offentliggjorde majoriteten i landstinget, s, v och mp, en överenskommelse om att höja landstingsskatten med 45 öre från årsskiftet; en höjning som betyder 90 extra miljoner till landstingskassan.
För en länsinvånare med en månadsinkomst på 20 000 kronor ger det en höjning på 90 kronor per månad. Har du en inkomst på 15 000 kronor handlar det om 67,50 öre per månad.
Det finns, enligt landstingsledningen, fler orsaker till att de vill höja skatten.
Underskottet beräknas till 61,5 miljoner kronor vid årsskiftet.
Kostnadsökningar på läkemedel. I dag betalar landstinget 300 miljoner kronor per år och enligt prognoser från Sveriges kommuner och landsting kommer kostnaderna att öka med sex till åtta procent varje år de kommande åren.
Sedan 2005 har länet tappat närmare 300 invånare vilket enligt beräkningen betyder minskade skatteintäkter på 30 miljoner kronor.
- Och det blir allt färre i arbetsför ålder, säger landstingsrådet Robert Uitto, s.
Hittills i år har upp mot 900 länsinvånare varslats om uppsägning.
- Risken är att det ökar och det påverkar skatteintäkterna negativt, säger Uitto.
Men de extra miljonerna ska inte gå till driften av vården. Alltså till exempelvis extra personal.
- Skattehöjningen ska säkra en budget i balans och ska gå till investeringar som måste göras för att kunna bedriva god hälso- och sjukvård, säger Robert Uitto.
Enbart ny utrustning till dialysen till njursjukvården beräknas till 30 miljoner kronor, enligt landstingsledningen. Till detta kommer även investeringar inom hjärt- och cancervården.
- Det här är ingen enkel lösning och det löser inte driftsproblemen. Men skatter är mindre betungande än avgifter där framförallt de som har hög ohälsa drabbas; det är också de som i regel har sämst ekonomi, säger Mona-Lisa Norrman, v.
Utöver skattehöjningen planerar landstinget att göra en ny genomlysning av vården för att hitta effektiviseringar och nya sparmöjligheter. Den förra "stenvändarrundan" kallades Karolinaprojektet och gav 50 miljoner kronor i minskade kostnader inom administrationen.
Frågan är om landstinget kunnat hitta någon annan lösning än att höja skatten för att möta de ekonomiska problemen.
- Det finns en gräns för hur mycket vi kan effektivisera hälso- och sjukvården, säger Mona-Lisa Norrman.
Den senaste skattehöjningen gjordes 2003 - då höjdes skatten med 35 öre.
063-15 55 19
lasse.ljungmark@ltz.se

Mer läsning

Annons