Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har börjat arbetet med att välja och välja bort

En del operationer kommer inte längre att utföras på Östersunds sjukhus annat kommer att göras annorlunda. Nu har arbetet börjat med att välja och välja bort.

Annons
Landstinget ska spara minst 100 miljoner kronor till 2010. Av dessa ska hälften sparas 2009.
– Det handlar om att begränsa utbudet av lågt prioriterade åtgärder, säger projektledaren för omställ- ningen Anders Wennerberg.
I går berättade de ansvariga hur arbetet ska gå till med effektiviseringar och prioriteringar.
Först ska samtliga verksamheter rangordna de åtgärder som görs och beskriva de lägst prioriterade, motsvarande tio procent av verksamhetsområdets nettokostnad.
Därefter ska de plocka bort fyra procent och berätta vilka utbudsbegränsningar det handlar om. På det sättet räknar landstinget kunna spara runt 120 miljoner.
– Fokus ska vara på effektivisering som inte påverkar vården, säger Anders Wennerberg vidare. Vi fortsätter arbetet som påbörjades i Karolinaprojektet.
Ewa Lundgren, verksamhetschef på kirurgen, säger att deras arbete i stort sett är klart.
– Vi kan inte göra så mycket åt patienter som kommer in akut, säger hon. Vi måste ta hand om patienter med en tumörsjukdom. Därför har vi koncentrerat oss på att beskriva godartade sjukdomar.
De har även redovisat olika sjukdomsgrupper som skulle kunna vara lågprioriterade, men hon vill inte oroa patienter genom att berätta det här och nu.
– Jag kan som exempel nämna åderbråck där vi redan bestämt att inte göra kosmetiska operationer, vi opererar inte heller svullna ben men blir det besår då opererar vi, säger hon.

Mer läsning

Annons