Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget får för lite influensavaccin

Tio fall av den nya influensan har konstaterats i Jämtland via laboratorietester så här långt. Nu kommer rapporter om att antalet fall i Sverige minskar.

Annons

Men Jämtlands läns landsting kommer att få många färre doser av vaccin per vecka än de behöver, nu måste en prioritering göras inom gruppen patientnära vårdpersonal om vilka som ska vaccineras först.

Totalt får landstinget i Jämtland 7 500 doser under första veckan. Ungefär 20 procent av det ska användas till vårdpersonal och 80 procent till riskgrupper.

Vaccinationsstart blir den 19 oktober, alltså vecka 43.

Den personal som är direkt exponerad för influensapatienter och därmed löper störst risk att smittas, kommer att vaccineras först. Det handlar om viss akutpersonal, viss intensivvårdspersonal och viss personal vid infektionskliniken.

När det gäller de medicinska riskgrupperna kommer landstinget att tillämpa åldersfördelning, det vill säga yngre kommer att vaccineras först då de drabbas hårdast av influensan.

Men även om rapporterna säger att den nya influensan minskar i Sverige liksom på södra halvklotet är inte faran över.

Samtidigt ses en viss ökning i Storbritannien vilket kan vara början på en andra våg. Det finns även rapporter som talar om att en andra våg kan vara på väg i Mexico, enligt landstingets hemsida.

Mer läsning

Annons