Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen tror på en framtid för elbilen

/
  • Landshövdingen Britt Bohlin testkörde en av elbilarna i går i samband med EU-konferensen som hålls i Östersund. – Jag tror absolut att fler kommer att börja köra elbil, säger hon.
  • Länsstyrelserna  och landstingen i Jämtlands och Västernorrlands län arangerar i två dagar en europeisk konferens på temat regionalt klimat- och energiarbete som hävstång för näringslivsutveckling.
  • När alla laddstationer är på plats kommer det att finnas möjligheter att ladda elbilarna minst var tolfte mil längs E14 mellan Trondheim och Sundsvall.

Jämtlands landshövding Britt Bohlin och Västernorrlands landshövding Bo Källstrand var först ut att testköra de nya elbilarna som ingår i satsningen green highway.

– Den gick jättebra. Den var som min vanliga bil, säger Britt Bohlin.

Annons

Elbilarna visades upp på EU-konferensen på Folkets Hus i går och är en del i projektet green highway, som är ett samarbete för att utveckla regionerna Sundsvall, Östersund och Trondheim.

– Det här är ett bra exempel på hur vi arbetar över gränserna för att hejda klimatförändringen. Det är också det som är målet med konferensen som vi ska hålla nu, säger Britt Bohlin.

Målet med green highway är att alla som har en elbil ska kunna åka från kust till kust, alltså från Sundsvall till Trondheim, utan att bli strömlösa.

– Som det ser ut i dag är det svårt att få tag på bränsle till en elbil och det kan hindra människor från att köpa elbil. Det här samarbetet kan göra att fler ser möjligheterna, säger kommunalrådet Karin Thomasson (MP) som är engagerad i projektet.

En elbil måste tankas var femtonde mil och när alla laddstationer är på plats kommer det att finnas möjligheter att ladda dem minst var tolfte mil längs E14 mellan Trondheim och Sundsvall. Bo Källstrand, landshövding i Västernorrland, tror att elbilarna framförallt är bra alternativ i städer.

– De flesta bilar i dag körs inte så långt utan används till att pendla till och från jobbet och då räcker det att ladda bilen hemma i ett eluttag, säger han.

Den första laddstationen invigs i Åre på torsdag. Stationen i Östersund ska invigas i september. Det ska även byggas laddstolpar i Bräcke och i Krokom.

Mer läsning

Annons